Hátralékos adózók

Tavaly ismét nőttek az adózói hátralékok – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2010. évi tevékenységéről összeállított dokumentumból. A teljes hátralék 74 százaléka nem beszedhető, megtérülésére nincs reális esély. Ez az arány egy évvel ezelőtt 70 százalék volt.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly 16,1 százalékkal nőttek az adózói hátralékok – olvasható ki a NAV honlapján közzétett dokumentumból. A távirati iroda jelentése szerint a hátralékok elaprózódását és a beszedhetetlen tartozások arányának növekedését jelentősen befolyásolta a pénzügyi és gazdasági válság is. A tapasztalatok szerint az egyre több adóstól nagyságrendekkel kevesebb összeg szedhető be, a vagyontalanok száma pedig emelkedett. A gazdasági válság adóbehajtást érintő negatív hatásai miatt nemcsak a potenciálisan végrehajtható tartozás mértéke csökkent, hanem a fizetési képesség és hajlandóság is visszaesett.
Az adóhivatal 2010-ben 681 ezer végrehajtást indított 787 milliárd forint behajtása érdekében, ezek végrehajtási értéke 2067 milliárd forint volt. Az elektronikus árverési felületen tavaly meghirdetett 7767 árverésből 5445 ingó- és 1794 ingatlanárverés fejeződött be. A sikeres árverések aránya az előbbieknél 39,6 százalék, az utóbbiaknál 16,6 százalék volt. A bíróságok által elrendelt felszámolások száma az elmúlt három évben folyamatosan nőtt, míg az adóhatóság által kezdeményezetteké csökkent. A felszámolással érintett vállalkozások hátralékállománya 2010 végén 1145 milliárd forintot tett ki. Tavaly minden korábbinál több – 15 658 – bíróságok általi felszámolás elrendelésére került sor, az APEH az ügyek kisebb részét, 40,6 százalékát indítványozta. Az adózók – a 2009-ről áthúzódó ügyekkel együtt – 227 ezer fizetési kedvezményre irányuló kérelmet nyújtottak be az adóhatósághoz, amely 291 milliárd forint tartozást érintett.

Ingatlanok bérbeadása. A hivatal a honlapján arra is figyelmeztet, hogy idén január 1-jétől megszűnt az a lehetőség, mely szerint az ingatlant bérbe adó magánszemély az e tevékenységből származó bevételét külön adózó jövedelemként adózza le. Kivételt képez ez alól a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás, az ilyen jövedelemre az szja-törvényben meghatározott feltételek megléte esetén továbbra is választható a tételes átalányadózás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.