„Kelet-Közép-Európa”

Zord Gábor László
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a Zakopanében pihenő magyar turistának a lengyel zenekar húzza a fülébe az „Az a szép…” kezdetű nótát, hajlamosak vagyunk meghatódva felidézni vendéglátóinkkal a közös történelmet, a szabadságért és függetlenségért vívott harcokat s velük együtt persze a török, a német, az orosz nagyhatalmak közötti őrlődések évszázadait, évtizedeit. A „lengyel, magyar két jó barát…” is bizonyosan elhangzik ott, a Tátra északi oldalán, messze a térség fővárosaitól, tárgyalótermeitől, döntéshozóitól, realitásaitól. Az álmodozóbbak a lengyel–magyar kapcsolatot talán – nem kevés nagyvonalúsággal – kiterjesztik még valamiféle kelet-közép-európai keretté is Visegrád szellemében, aztán véget ér a nap, ki-ki visszamegy a szállására aludni a friss hegyi levegőn.
A másnapi ébredés, a hazautazás mégis fejfájós szokott lenni, és távolról sem csak az előző este elfogyasztott vodkától. Mert közös történelem, a Balti-tengertől a Balkánig és a Fekete-tengerig húzódó térség geostratégiai potenciálja ide vagy oda, ez a kép nem akar összeállni, ez az egység csak nem akar gyakorlati formát ölteni. Akarjuk, de mégsem. Megoszt, feldarál a dölyfös Nyugat és a kegyetlen Kelet. És persze mi magunk magunkat, ismerjük be.
Barack Obama amerikai elnök vacsorája pénteken Varsóban a térség államfőinek kollégiumával sem cáfolt rá a szomorú valóságra. Az Egyesült Államok első embere a nemzetközi diplomáciában rövidnek nevezhető szervezést követően vette hozzá lengyelországi állami látogatásához ezt a programpontot, amely hivatalosan egy célt szolgált, hogy megnyugtassa a húsz éve az orosz impérium alól kiszabadult térségbeli országok vezetőit: a világ vezető hatalma nem hagyja őket ismét magukra, miközben „újraindítja” kapcsolatait Moszkvával. Ám a gyülekezet hiányosra sikeredett. A Nyugat által teremtett, jelenleg protektorátusi szinten leledző állam, Koszovó meghívása távol tartotta a szerb és a román, de kis híján a szlovák elnököt is, míg az Európai Unió elnökségét gyakorló Magyarország államfője, Schmitt Pál a Liszt-emlékév tiszteletére adott, régóta betervezett vatikáni koncert miatt távozott még a vacsora előtt.
Megannyi nézőpont, érdek, világi és spirituális érték, miért lenne egységes a megítélése annak, hogy biztonságunk garantálásában milyen szerepe van az Egyesült Államoknak, és milyen fenyegetést jelent ránk, ha jelent egyáltalán a mai Oroszország? Mindenki a saját lehetőségeit lesi, és ne legyünk meglepődve, egyenként számolnak velünk a nagyok is, éppúgy, mint anno. Kelet-Közép-Európa mint bárminemű entitás számukra nem létezik, elméleti síkon is csak mint időleges stratégiai anomália vetődhet fel.
A térségből pedig használják azt, akit lehet, aki hajlandó, akit érdemes, vagy aki legalábbis azt hiszi magáról. Nem véletlen, hogy Obama Lengyelországba látogatott, amely ország az amerikai külpolitika folytonossága jegyében a rossz emlékű és rossz modorú George W. Bush kormányzása idején is prioritást élvezett. Az elkövetkező években ide és Romániába telepítik a legjelentősebb amerikai haderőket az egykori szovjet szatellitek közül. Lengyelország ugyanis a térség legnagyobb gazdasága, és láthatóan tudja, mit akar kezdeni magával és hogyan akar élni helyzetével, beleértve a hadseregét is. Románia ugyan még egyáltalán nincs kinn a bajból, de fekete-tengeri partja mégis megéri a befektetést. Az Obama-féle „fokozatos és rugalmas megközelítéssel” telepítendő rakétavédelmi rendszer hatékonyságáról és valódi feladatáról ugyanúgy vita zajlik, mint a Bush-féléről, s ami a lényeg: ugyanúgy csillagos-sávos lábnyomot nyom a térség földjébe, mint tette volna elődje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.