Klubrádió: médiafelület eladó, kiadó

Hanthy Kinga
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhúszmillió forint folyt be május végére a Szabad Sávért Alapítvány számlájára, amelyet a Klubrádió működésére fordítanak, jelenti be az adón időről időre Arató András tulajdonos-igazgató, és köszöni szépen az adakozóknak. A gyűjtés nem áll meg, június végén zenés klubtalálkozót is rendeznek, a rádió javára meghirdetett jótékonysági koncerten jeles előadók vállalták a fellépést, többek között Bródy János, Cipő, Dés László, Gerendás Péter, Geszti Péter, Kulka János, a Pa-Dö-Dő és Somló Tamás. Jegyek hétezer és tizenkétezer között. PR-ötletnél nem volt több, hogy a Klubrádió gyűjtésbe kezdett, örökbe adott pénzes perceket. PR-ötletnél nem is lett több. Aligha gondolta komolyan Arató András, hogy valóban eltartja a rádióját a hallgatósága, a többségben lévő nyugdíjas, illetve a baloldali–liberális értelmiség színe-java, amelyik úgy érezheti, hogy szorul ki a számára mindig készséggel nyitva álló médiából. Az ajtók valóban fokozatosan csökkentették az áteresztőképességet. Korábban elég volt egy baráti telefon, most meg ki kell várni a sort. Így tehát aki megveszi a Klubrádió adáspercét, egyben némi médiafelületet is vásárol magának, és nem lehet tudni, mire lesz az még jó.
Ideje lenne azonban megkérdezni végre, a kormányváltás előtt vajon miből élt a Klubrádió. Mi változott azóta? Arató szereti emlegetni a gazdasági válságot meg az egyre kisebb reklámtortát, de csak a naiv hallgató hiszi ezt el neki. A Klubrádió soha nem volt par excellence kereskedelmi adó, nyilvánvalóan politikai szándékkal működtették, és ebből a szándékból sokáig jól meg is élt. Aki figyelt, hallhatta, hogy a szoclib kormány idején majd minden műsorát szponzorálta valamelyik minisztérium. Erre viszont dőreség rádiót alapozni.
Arató tehát gyűjt, miközben igyekszik finomabbra is hangolni. A kampánynak egy időre biztosan vége, felesleges pazarolni a muníciót. Persze amíg néhány olyan baloldali munkatárssal dolgozik, aki maga a régi sajtó emblémája, nehéz a finomítás. De Bolgár György sem bírja már a tempót, lassan-lassan eltűnik a nevével jelzett műsorból. A Klubdélelőttben például Fischer István, az Erdélyből Németországba disszidált dokumentumfilmes, akinek élettörténeteiből Pünkösti Árpád állított össze könyvet, arról beszél, hogy a kommunizmusnál nagyobb disznóság nem volt, mert nincs még egy rendszer, amelyik így becsapta volna a saját híveit. Fischert a magyar közönség nem ismerheti, munkássága Németországhoz kötődik, amikor pedig néhány évre hazaköltözött, már nyugdíjas volt. A pénzosztó magyar filmes szervezeteknél hiába kilincselt. Kun Zsuzsa jól kérdezi, pontosabban inkább Fischer válaszol jól, bár a messzire került embernek könnyű a közelmúltat és a jelent kívülről, felülről látnia. Azt mondja, hogy néhány évre visszaköltözött Magyarországra, de nem bírta a mindent átható verbális, lelki-szellemi és fizikai terrort, amelyik abban a percben rázuhant, hogy beült az autójába. Amikor ilyet hallunk, a másikra szoktunk nézni. A Klubrádióban például jobb felé. Forgassuk csak nyugodtan tovább a fejünket.
(Klubdélelőtt, Klubrádió.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.