Négy év az olasz jegybankelnöknek

Négy év börtönre ítélte a bíróság a volt olasz jegybankelnököt tőzsdei spekuláció miatt. Antonio Fazio összejátszott két másik olasz pénzintézet vezetőjével.

Munkatársunktól
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év börtönbüntetésre és másfél millió eurós pénzbüntetésre ítélte szombaton egy milánói bíróság Antonio Faziót, az Olasz Bank volt vezetőjét, mert bizonyítottnak találta felelősségét a 2005. decemberi bankbotrányban. A két és fél éve tartó perben összesen 17 embert állítottak bíróság elé tőzsdei spekuláció és a szabályozó hatóság tevékenységének akadályozása vádjával.
Fazio, akit az olasz bankok hazai kézben tartásának meggyőződéses híveként tartanak számon, 1993– 2005 között állt a Banca d’Italia élén. Hivataláról a Berlusconi-kormánnyal való több hónapos szembenállás után mondott le, bár végig ártatlanságát hangoztatta.
Az olasz bankbotrány azután robbant ki, hogy kiderült: az Olasz Népbank (Banca Popolare Italiana – BPI) nyilvános vásárlási ajánlatot tett az Antonveneta banknak, az Unipol pedig a Nemzeti Munkaügyi Bankot (BNL) akarta megvenni. A két vásárlót a hírek szerint az a szándék vezette, hogy olasz kézben tartsák az említett pénzintézeteket, vagyis megakadályozzák, hogy azok a holland ABN Amro, illetve a spanyol BBVA bank tulajdonába kerüljenek. A nyomozók által végzett telefonlehallgatásokból a vizsgálat azt szűrte le, hogy „szoros cinkosság” volt Fazio és a vásárlást tervező Olasz Népbank tulajdonosa között akkor, amikor a jegybank kormányzója hivatalosan engedélyt adott a vételi ajánlat megtételére.
A botrányból a bankvásárlást tervező intézmények vezetői is roszszul jöttek ki: Gianpiero Fioranit, a BPI korábbi tulajdonosát egy év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság, míg az Unipol volt elnökére, Giovanni Consortéra három év szabadságvesztést és egymillió eurós bírságot szabtak ki.
Varga István közgazdász lapunknak elmondta: a büntetések oka nem az, hogy Fazio távol akarta tartani a külföldi vásárlókat a pénzintézetektől, hanem az, hogy tőzsdei visszaéléseket követett el. – Rossz monetáris politikáért nem jár börtön – közölte a szakember. Hozzátette: mindez azt is jelenti, hogy hibás monetáris döntésekkel rettenetesen nagy károkat lehet okozni büntetlenül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.