Nyitva tartás

Ugró Miklós
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öreg szatócs panaszkodik, hogy nincs forgalom a boltjában, mindennap ráfizet az üzletre. De akkor miből él? – kérdik. Abból, hogy vasárnap zárva tartok. Ez a régi vicc időről időre aktuálissá válik, s olyankor még szellemesnek is tűnhet. Sőt, a honi közállapotokat ismerve, nem lenne nehéz olyan „szakembert” találni, aki a legújabb gazdasági elméletekre hivatkozva cáfolhatatlanul bebizonyítaná, hogy a vasárnapi zárva tartás miféle jótékony hatással bírhat a mikro- és makrogazdasági folyamatokra, miként növelné a költségvetés bevételeit, mennyivel emelné az általános életszínvonalat, a multik profitját, a beszedett adók összegét, az adófizetési morálról már nem is beszélve.
Magyar szakemberek bármilyen képtelenséget képesek bizonygatni, kihirdetni, képviselni. Ez a képességük nem elsősorban politikai hovatartozásuk függvénye, inkább az őket megfizető csoportok érdekérvényesítő erejét demonstrálja. Gondoljunk a szoclib koalíció pénzügyi géniuszainak nyolcévnyi teljesítményére, amikor szocialista, liberális s olykor konzervatív közgazdászok és pénzügyérek teljes mellszélességgel álltak ki egyértelmű hazugságok, gyakran egetverő hülyeségek mellett is.
Ám ezúttal nem gazdasági értekezéssel akarjuk terhelni a tisztelt olvasókat, hiszen az üzletek vasárnapi nyitva, illetve zárva tartása nem valamely ökonómiai okból vált napjaink egyik gyakran pertraktált társadalmi problémájává. A családok lelki, érzelmi igényeit és érdekeit tartotta mindenekfelett szem előtt az, aki felvetette és a közbeszéd mindennapi részévé tette a kérdést. Ugyanakkor tudjuk, a családok védelme mellett még egy szempont vezette a javaslat kidolgozását, a keresztény hagyományok megőrzése. Mert egy keresztény szellemiségű országban természetes kéne legyen, hogy vasárnaponként a zárva táblát akasztják ki a boltok ajtajára, s csak kivételes esetekben térnének el ettől a bevált rendszertől.
Kell-e mondani, hogy a vasárnap a bibliai idők óta az Úr tiszteletére rendelt pihenőnap, amelyet az ember az Istennel és a családdal való közösségben tölt el, nem vásárolgatással, főleg nem plázázással? A vallásos hagyomány rögződött a különböző európai nyelvekben a vasárnap elnevezésében, hiszen az ősibb, pogány gyökerű Nap napja (Sunday) vagy a keresztény örökséget őrző Úr napja (domenica), Feltámadás napja (voszkreszénye) mind-mind azt üzeni, hogy ezt a napot az Istennek s rajta keresztül a pihenésnek és a családnak kell szentelnünk. Egyházi és világi törvények szabták meg ennek a szokásnak az évszázadokon át megóvott, folyamatosan alakított rendjét. Magyarország a kivétel.
Nálunk a vasárnap már a nevében is jelzi, hogy az Úrnak rendelt napon nekünk, magyaroknak vásárolnunk kell. Következésképpen a vásárlóhelyeket is ki kell nyitni, és működtetni szükségeltetik. Szent István a kereszténységet nemcsak kötelezővé, hanem vonzóvá is akarta tenni. Így előállt az a furcsa helyzet, hogy Krisztus ügye érdekében át kellett hágni a krisztusi normákat. Míg Jézus kiverte a kufárokat a templomból, István király odarendelte őket. A nép szívesebben járt misére, ha a lelki táplálék után egy kirakodóvásár is szolgálta épülését. Sőt, miként az elnevezés is utalni látszik rá, félő, hogy az emberek inkább a misét tartották a vásár kiegészítőjének, mintsem fordítva. Ezért már Szent László és Kálmán király is törvényben tiltotta a vasárnapi vásárok tartását; hogy milyen sikerrel, azt tudjuk. Mintha a magyar hagyományok kifejezetten a KDNP ellen alakultak volna, csak hogy ebben is a miniszterelnöknek legyen igaza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.