Nyugdíj helyett szociális ellátás jöhet

Csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az igénybe vevő munkaképes, megszüntethető az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás – döntött tegnap az Országgyűlés, elfogadva a Fidesz által kezdeményezett alkotmánymódosítást. A Ház este határozott az Alkotmánybíróság létszámának növeléséről is.

Szilágyi Richárd
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs több pluszpénz. Az Országgyűlés tegnap döntött a képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosításáról is. A szöveget Szijjártó Péter és Ágh Péter fideszes honatyák terjesztették a Ház elé. A módosítás lényege, hogy az a parlamenti képviselő, aki miniszterelnöki biztosi vagy kormánymegbízotti kinevezéssel is rendelkezik, kizárólag a képviselői alapdíjra jogosult; vagyis pluszjuttatásban nem részesül. Ráadásul választókerületi pótlékát is csökkenteni kell azzal az összeggel, amit a biztosi-megbízotti teendők után költségtérítésként kap.

A képviselők egyperces néma felállással emlékeztek meg a május végén elhunyt Mádl Ferenc köztársasági elnökről. „Magánemberként és politikusként a keresztény értékrend szerint élt. Azt vallotta, hogy ha egy ország tagjainak többségében dominálnak a pozitív erkölcsi értékek, akkor beszélhetünk erkölcsös nemzetről” – emelte ki emlékező beszédében Kövér László házelnök. Az ülésteremben a mindenkori köztársasági elnök asztalára egy nemzetiszínű szalaggal átkötött fehér rózsacsokrot és Mádl Ferenc fényképét helyezték el. A néhai államfő temetése ma délután fél ötkor lesz a Fiumei úti nemzeti sírkert 28-as számú parcellájában.


A fideszes Lázár János, Balsai István és Talabér Márta által benyújtott, korhatár előtti nyugdíjakat érintő előterjesztésről – a szocialisták kérésére – név szerint szavaztak a képviselők. A javaslatot végül 263 támogató vokssal, 108 ellenében fogadták el. A módosítások alapján a jövőben az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, s a módosítás rögzíti azt is, amennyiben az ellátást igénybe vevő munkaképes, meg is szüntethető. Az előterjesztés korábbi parlamenti vitájában a kormánypárti képviselők azt hangsúlyozták, hogy az 57 éven felülieknek garantálják a nyugdíjat, míg az annál fiatalabb, munkaképes és a rendvédelmi dolgozók kötelékébe tartozóknak vissza kell térniük a munka világába. Az elmúlt hetekben a kormány tárgyalóasztalhoz ült a fegyveres szakszervezetek képviselőivel, de megegyezés egyelőre nem született.
Az eddig kiszivárgott információk szerint a munkába való viszszatérés nem kötelező, hanem önkéntes jellegű lesz, de aki úgy dönt, hogy 57 éves (egyes hírek szerint 52 éves) korában élni kíván a kedvezményes nyugállományba vonulás lehetőségével, annak 65 éves koráig 16 százalékos személyi jövedelemadót kell majd fizetnie. A Századvég által május végén készített közvélemény-kutatás tanúsága szerint a megkérdezettek 69 százaléka nem tartja igazságosnak a rendvédelmi dolgozók nyugdíjazásának jelenlegi feltételeit.
Ha a parlament elfogadja a korhatár előtti nyugdíjak átalakítását lehetővé tévő alkotmánymódosítást, értelmét veszti a kormány és a rendvédelmi szakszervezetek további tárgyalása – mondta Harangozó Tamás a szavazás előtt. A Jobbik diszkrimináció miatt az Alkotmánybírósághoz (AB) fordul, ha megvonják a rendvédelmi dolgozók nyugdíját – ezt már Bertha Szilvia írta tegnapi közleményében. Azt is hozzátette, abban az esetben pedig, ha az összes, öregségi nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjat megvonják, pártja a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul jogorvoslatért.
A költségvetés kifejezett védelmét célozza az a döntés is, amely a büntető törvénykönyv módosításáról született. A tervezetet a kormány tette le a képviselők elé. A jogszabály nemcsak a magyar központi büdzsé, hanem az egyes állami alrendszerek, sőt az európai közösség kasszájának védelmére is kiterjed. Az eddig szétaprózott, minden visszaéléstípust külön-külön nevesítő rendelkezések helyébe egyszerűbb fogalmazás lép, így immáron az egységes „költségvetési csalás” kifejezést veszi alapul a szabályozás. Ez lehet például adócsalás vagy éppen a közpénz olyan felhasználása, amely nem az eredeti célnak felel meg. Büntetendő lehet a valós adatok meghamisítása, illetve elhallgatása is. A legsúlyosabb esetben tíz év börtönnel is sújtható az, aki költségvetési csalást követ el. Büntetendő lesz a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaélés is. Aki ilyesmit követ el, két évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. A büntetés ugyanakkor korlátlanul enyhíthető, ha az eljárás alá vont személy a vádirat benyújtásáig megtéríti az okozott kárt.
Szintén tegnap döntött a Ház arról a törvénymódosító javaslatról, amelynek értelmében már idén szeptembertől 15 tagú lehet az AB. Az új tagokat július 31-ig kell megválasztania a parlamentnek, és eddig a határidőig az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával új AB-elnököt is választani kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.