Párbeszéd Kötcsén

Körmendy Zsuzsanna
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt nem csak a rendvédelmiek kiváltságainak elvétele körül dúl a harc. Itt a régi privilégiumok vívnak csatát új közteher-viselési elvekkel. A miniszterelnök tréfás kijelentése, miszerint „mindnyájan Pintér Sándor belügyminiszter kezében vagyunk”, nem volt olyan vicces (…)


Fél az erős vezetőktől Európa, mondta Orbán Viktor a kötcsei találkozón. Ha valamely országában erős vezető nyer a választásokon, már azt halljuk: ebből baj lesz… Amerikában ez másképpen van. Ha erős vezetőt választottak, akkor az emberek megnyugszanak, bíznak a változásokban. Sőt, ha gyenge vezető jelölteti magát elnöknek, megkérdezik: hát ez meg mit akar itt?
Gyakran használunk olyan szólásokat, mondásokat, amelyeknek a jelentésébe bele sem gondolunk. Ilyen jól hangzó kijelentés, hogy „a munka becsület dolga”. A kilencedik kötcsei találkozón ennek az igazsághányada is terítékre került néhány kérdőjellel. Két lábbal a valóság talaján állva valóban jobb lenne, ha erkölcsi tartalmú kategóriákat csak akkor használnánk, amikor nem valami helyett alkalmazzuk őket. A demagógia mindig akkor jelenik meg, amikor egy közlés, nem vállalván a nyíltságot, homályos tartalmú helyettesítő fogalmakat használ. Azért veszélyes a demagógia, mert a nyelvnek is van egy sajátos önvédő rendszere: a közlendő meghamisításakor a fogalmak szétnyílnak, és a valódi jelentések menekülő utakat keresnek. Ezért érezzük, amikor demagóg szónokot hallunk, hogy ingoványba léptetnek minket.
A jelenlegi kormány egyik alapszava a munka. Ahhoz, hogy a munka társadalmi státusát vissza lehessen adni, s a politikusok munkával kapcsolatos kijelentései ne legyenek közhelyszerűek és ne pufogjanak a semmibe, minden közszereplőnek ügyelnie kell arra, milyen mondatokat mond ki, milyen igazságtartalmakkal és mennyi hitellel. Orbán Viktor szerint a munka nem egyszerűen, nem elsősorban becsület dolga, hanem a létfenntartásé és az előbbre jutásé. Ez a gyakorlatias, viszont demagógia nélküli megközelítés egy kissé a korai kapitalizmus ethoszát idézi, amikor a becsület még a szűkebb közösség által elismert értékek személyes védelmével volt legerősebb összefüggésben. A munka sajátos módon akkortól vált leginkább „becsület dolgává”, amikor kiemelt státusú emberek a nekik kiszolgáltatottakat nyakló nélkül dolgoztathatták.
Amikor a nyolcvanas években egy volt évfolyamtársnőm elmesélte, úgy döntött, megszerzi a szükséges orvosi papírokat, és azok segítségével inkább elmegy munkanélküli-segélyre, vagy amikor egy makkegészséges, szálfatermetű édesapának megjegyeztem, milyen szép dolog, hogy mindig ő jár szülői értekezletre, s ő kacsintva súgta, rokkantnyugdíjas vagyok, nem állítom, hogy nagyon jó lett a kedvem. Azokhoz a milliókhoz tartozom, akik végigdolgozva egész életüket, egy napot sem voltak munkanélküli-segélyen, és annak idején keserű szájízzel vették tudomásul a Kádár-rendszer egyik mélyen demoralizáló alapjelenségét: nem volt lényeges különbség a munkát vállalók és a segélyből élők jövedelme között. A kvalifikált értelmiségnek sok ezer munkahelyen végig kellett néznie, hogy alacsonyabb végzettségű munkatársai a nyugdíjuk mellett felvettek számlára anynyit (mert hiszen a rendkívül korai nyugdíjaztatásuk mellett a pénzre nekik is szükségük volt), hogy összjövedelmük bőven meghaladta azokét, akiknek „csak” fizetésük volt.
Lehetett sejteni, hogy ebbe az állam előbb-utóbb belerokkan. Lelki gyakorlatnak amúgy kiváló módszer volt ez: el kellett érni magunkban, hogy lébecoló munkatársainkat továbbra is szeressük, a rendszer végtelen igazságtalanságait ne vetítsük ki személyükre, miközben csöndben húzzuk az igát. Hogy a Kádár-rendszerben miért a legkevésbé volt fontos az az ember, aki közepesen vagy magasan kvalifikált aktív dolgozóként, mondjuk harmincas–negyvenes éveiben a legjobb teljesítményét nyújtotta, továbbá családról gondoskodott (ellentétben a nyugdíjas kollégáikkal, akiknek már felnőtt gyerekeik voltak), azt majd a szociológusok feldolgozzák.
Ma még meglátszik rajtunk, hogy a rendszerváltozás utáni két évtizedben több kormányzási esztendő jutott a baloldalnak, mint a polgári szemléletű politikai erőknek. A Kádár-kor rafinált igazságtalanságai, áljótéteményei a rendszer bukásáig halmozódtak. Elképzelhető, hogy tudatosan akarták sújtani éppen azt az aktív, keményen dolgozó réteget, amelynek egyik legértékesebb része a szocializmusban mindig lekezelt és lenézett értelmiség volt, különös tekintettel azokra, akik nem a párt farvizén jutottak valamire. A Kádár-kor legnagyobb ellensége ugyanis nem a kapitalizmus, nem a lappangó ellenforradalmárok, és főként nem őfelsége liberális ellenzéke volt, hanem a szuverén ember. A legnagyobb terheket cipelő aktív réteg felszabadítása korrekt fizetésekkel a másodállások rabszolgasorsából azt a veszélyt hordta magában, hogy a szocializmus alkonyán kialakult teszetosza, langyos, igazi változtatások stratégiájának kidolgozására képtelen politikai vezető osztály egy radikális, független, életerejének teljében lévő, egzisztenciálisan és morálisan nem lerohasztott társasággal kerül szembe. S a baloldal sok mindent szeret – a hatalmat, önmagát, a progressziót, a földi paradicsomot és a megszorításokat –, csak a kockázatot nem kedveli. Orbán Viktor a kötcsei beszélgetésben élesen elválasztotta a Horn-korszakot, amelyben még a privatizáció bevételével lehetett finanszírozni a Kádár-kor „jótéteményeinek” sajátos konzerválását, később azonban Gyurcsánynak ez már csak újabb és újabb hitelek felvételével sikerült, amibe bele volt kódolva a bukás.
A kötcsei párbeszéd erről is szólt. Hogy ez a kormány nem passzióból szervezi át az országot, az állam működését, nem szórakozásból változtatja meg a gazdasági szereplők támogatásának sorrendjét. Ha csak annyit mondunk, hogy a munka becsület dolga, az azt jelenti: kedves barátom, a fizetésed marad, a munkád több lesz, de mivel te egy becsületes marha vagy, el fogod végezni. Ennek a világnak befellegzett. De ehhez stabil gazdaság kereteiben az szükséges, hogy a munka az előbbre jutás záloga legyen. Nem szavakban, hanem a gyakorlatban. Jelentse a legszegényebbeknek azt, hogy ha dolgozol, el tudod tartani szerényen a családodat. De tartalmazza azt is, hogy ha kiemelkedően, erődet megfeszítve, tehetséggel és rátermettséggel megáldva dolgozol, akkor magasabb életszínvonalon élhetsz. Gyarapodhatsz, többre viheted. Az egyenlőség a jogok területén üdvözlendő. A teljesítmény vonatkozásában – ebbe bukott bele a szocializmus – nincs egyenlősdi. A baloldalnak mindig is erős hajlama volt a kontraszelektálásra, ami nem más, mint egy hibás hatalomstratégia. Mert az is kontraszelekció, ha egy reggeltől estig dolgozó vidéki ember rosszabbul él, mint aki a kocsmában ül, és mint a sült galambot, várja a segélyt, ahelyett, hogy legalább a kertjében megtermelné a zöldségféléket.
Amikor tehát arról hallunk, hogy a rendvédelmiek és a belügyminiszter tárgyalnak ugyan, de nem tudnak egyezségre jutni, és a sztrájkolók „Orbán, takarodj!” feliratú táblákkal vonulnak tüntetni, akkor azért gondoljunk arra, hogy bizony itt nem csak a rendvédelmiek kiváltságainak elvétele körül dúl a harc. Itt a régi privilégiumok vívnak csatát új közteher-viselési elvekkel. A miniszterelnök tréfás kijelentése, miszerint „mindnyájan Pintér Sándor belügyminiszter kezében vagyunk”, nem volt olyan vicces, mint amennyire nevettünk rajta. Azt jelentette, hogy ha a közmunkaprogrammal nem sikerül munkába állítani segélyre beállt emberek tömegét, ha a rendvédelmiek korkedvezményét a kormány pipogyán meghagyja, és elnézi, hogy miközben a vidék rendőrhiányban szenved, erejük teljében lévő kigyúrt biztonsági őrök többek közt a mai, még mindig dolgozó hatvanévesek járulékaiból kapják meg zsebpénznek a nyugdíjukat, akkor itt igazi változás nem tud szárba szökni. Akkor a kerékkötők fognak diktálni, a szekér pedig csak döcög tovább a sárban, ahogy eddig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.