Pekingbe utazik a hazai képzőművészet

P. Szabó Ernő
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Caj Vu, a Kínai Népköztársaság kulturális minisztere és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár nyitja meg Pekingben, a Kínai Szépművészeti Múzeumban azt a kiállítást, amelyen 33 magyar művész több mint 300 alkotását mutatják be.
A „nyugati világ” eddigi legnagyobb kiállítása nyílik meg június 20-án a Kínai Szépművészeti Múzeumban – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, ahol Szőcs Géza, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Tóth Norbert, a Forrás Galéria igazgatója ismertette a múzeum két teljes szintjén, nyolc csarnokban, 2600 négyzetméteren megvalósuló tárlat létrejöttének előzményeit és várható hatását a kínai–magyar kulturális kapcsolatokra. Ahogyan Tóth Norbert fogalmazott, a kiállítás, amelynek előkészítésén a Forrás Galéria „egy majdani felelős kormány megszületésének reményében” több éve dolgozik, „a magyarság lényegéből épülő híd, amely összekapcsolja Keletet és Nyugatot”. A kiállító 33 alkotó között vannak tehetséges fiatalok – például Papageorgiu Andrea, Tóth-Kovács József –, a középgeneráció jeles képviselői és meghatározó jelentőségű mesterek. A festők között van például Fehér László, Kelemen Károly, Szabó Ákos, Lajta Gábor, Somogyi Győző, a grafikát a többi között Orosz István, Jankovics Marcell, Gyulai Líviusz művei képviselik, a szobrászatot Kő Pál, Párkányi Raab Péter alkotása. Láthatók lesznek Kubinyi Anna textiljei, Makovecz Imre épületrajzai és a Kós Károly Egyesülés tervei. A kiállításhoz 340 oldalas reprezentatív katalógus készül, kínai, angol és magyar nyelven. A vendéglátók a kínai kulturális, gazdasági és közélet háromszáz jelentős képviselőjét hívják meg a megnyitóra, amelyen Sebestyén Márta népdalénekes és Bogányi Gergely zongoraművész is fellép.
Ahogyan Szőcs Géza fogalmazott, a június 20-án megnyíló kiállítás biztató kezdetét jelenti a kínai– magyar kulturális kapcsolatoknak. Baán László szerint a következő lépés a kínai kortárs művészet bemutatása lesz a pesti Szépművészetiben egy év múlva.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.