Változhat a családi pótlék

A gyermekek életkora alapján is differenciálhatja a kormány a családi pótlék összegét, s az apák szerepének erősítése érdekében átalakíthatják a pótszabadságok rendszerét. A Családháló.hu internetes oldalon kiszivárogtatott terveket lapunknak Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta. A nagycsaládosok egyesülete támogatná a vázolt elképzelések nagy részét.

Mizsei Bernadett
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvetődött annak a lehetősége, hogy a családi pótlék rendszere úgy változzon meg a készülő sarkalatos törvényben, hogy a gyermekek életkora alapján is differenciálni lehessen a pótlék öszszegét – írja a Családháló.hu. Az internetes portál információi szerint a KDNP által kidolgozandó javaslatban számos jelenlegi jogszabályt megerősítenek a családtámogatások stabilitásának fenntartása érdekében, de néhány újdonság bevezetése is várható. Külföldi minták alapján felvetődött az is, hogy a családi pótlék csak bizonyos ideig járna (akár 3-5 évig) a gyermek születése után, s ezt követően csak akkor részesülne ilyen támogatásban a család, ha megszületik a második gyermek. A családi pótlék továbbra is minden gyermek után járna, de, mint írják, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ma is lehetősége van egy rá nem szoruló családnak lemondani erről az összegről, ugyanakkor ennek kérvényezése természetesen nem túl gyakori.
A portál úgy tudja, a tervezet szövegezésénél komoly hangsúlyt fektettek az apa szerepének kiemelésére, jelezve, hogy egy gyermek életében hasonló jelentőséggel bír az apa és az anya személye. Ezért a gyermekek után járó pótszabadságok rendszerét átalakítanák az apák komolyabb bevonása érdekében. Azt is tervezik, hogy az eddigieknél erősebb munkavédelmi szabályok védik majd a gyermeket vállalókat, akár a munkába visszatérő anya kérésére történő, a gyermek hároméves koráig tartó kötelező részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségével.
Értesüléseik szerint a különböző juttatások elnevezésében is változások lesznek, de például a segélynek nem tekinthető terhességi gyermekágyi segély neve valószínűleg nem változik. A tervek szerint a jelenlegi szabályozásban szereplő „terhes” szót minden esetben „várandósra” cserélnék a 2012. január 1-jén életbe lépő új törvényben – ezzel is mintegy deklarálva, hogy a gyermekvállalás ne teher, hanem öröm legyen.
Harrach Péter lapunk megkeresésére sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta e híreket. A KDNP frakcióvezetője elmondta, valóban lesznek változások, de az eddigi tervekről még nem akar részletesen beszámolni vagy véleményt nyilvánítani, hiszen a tervezet csupán „vélemények halmaza”. – A törvény előkészítése egyelőre abban a stádiumban van, hogy kértük a pártok, valamint a különböző civil és szakmai szervezetek véleményét, és próbáljuk rendezni az összegyűlt anyagot. Csak ezt követően készül majd el a normaszöveg – tette hozzá. Elismerte, valóban készültek már „alternatív szövegek”, de nem árulta el, hogy azok megegyeznek-e az interneten megjelent változásokkal.
Székely Hajnalkától, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökétől azonban megtudtuk, a KDNP egyeztetett a szervezettel, s azokat a javaslatokat fogalmazták meg, amelyekről beszámolt a Családháló.hu. Az elnök hozzátette, a javaslatok legtöbbjével egyetértenek. Morvayné Bajai Zsuzsanna, a NOE szakértője kifejtette, nem tartják szerencsésnek, hogy a családi pótlék kifizetését a második gyermek születéséhez kötnék. – Álláspontunk szerint egy gyermek is többletterhet jelenthet a családnak, így az egygyermekes szülőket is támogatni kell – tette hozzá. Morvayné szerint át kell gondolni azt a lépést is, hogy erősebb munkavédelmi szabályok védjék a gyermeket vállalókat. – Ebben az esetben ugyanis a munkavállaló kétszer meggondolja, hogy alkalmazzon-e többgyermekes szülőket – szögezte le. Mint fogalmazott, ehelyett a gyermekes szülők esetében csökkenteni kellene azokat a járulékokat, amelyeket a munkaadó fizet a munkavállaló után. Szerinte ezzel ösztönözni lehetne a munkáltatókat arra, hogy többgyermekes dolgozókat alkalmazzanak. Megjegyezte, a pótszabadságok rendszerének átalakítása megfelelő lehet, ám figyelni kell arra, hogy ebben az esetben szintén ne a munkaadót terhelje a szabadság utáni járulékok befizetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.