Vérfürdő a szíriai tüntetők temetésén

Hírösszefoglaló
2011. 06. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélyben a kerékpárosok. Életveszélyben van az a hét észt turista, akiket március végén raboltak el Libanonban – derült ki egy interneten közzétett videofelvételből. A felvételen az egyik érintett mondja el, hogy 54 napja tartják fogva őket, nagyon nehéz a helyzetük, nagyon fáradtak és nagy veszélyben vannak. A fogoly azzal vádolta a tallinni kormányt, hogy magukra hagyta őket, nem akar segíteni rajtuk. A kerékpárosokat nem sokkal azután rabolták el a Bekaa-völgyben, hogy Szíriából beléptek az országba. (MTI)


Belelőttek a szíriai biztonsági erők tagjai szombaton az elhunyt tüntetők temetésén részt vevő tömegbe – jelentették hírügynökségek. A homszi temetési szertartásról távozó gyászolók közül legalább öten meghaltak és tizenketten megsebesültek. A temetői vérengzés egy nappal azután történt, hogy orvosi jelentések szerint mintegy 44-en életüket vesztették, mikor a rendőrség pénteken éles lőszerrel támadt a kormány elleni tüntetőkre. A két hónapja tartó szíriai tiltakozó akciókban eddig 900-an haltak meg a jogvédő szervezetek szerint, ezzel a veszteség nagyobb még az egyiptominál is.
Szíria hivatalos hírügynöksége a pénteki vérfürdőért a felelősséget fegyveres bandákra hárította, amelyeknek a célja a kormány megbuktatása. A helyszíni beszámolók szerint a tüntetők már nem fogadják el a kormány ajánlatát a nemzeti párbeszédre. „Az utcán egyre nő a harag, mivel senki sem tudja, hova tartunk” – nyilatkozta egy tiltakozó az AFP francia hírügynökségnek, hozzátéve, hogy a gyilkosságok tovább szítják a tüzet. Az ehhez hasonló beszámolók és tudósítások igazságtartalmát nehezen lehet kideríteni, mivel az országban nagyon kevés újságíró működhet, az eddigi tudósítókat kiutasították vagy nem hosszabbították meg a vízumukat. A szíriai hadsereg azt is próbálja megakadályozni, hogy a szíriaiak Libanonba meneküljenek, ennek ellenére egy hét alatt nagyjából tízezren hagyták el hazájukat ebben az irányban.
A riasztó hírek ellenére a nemzetközi közösség nyomása nagyon is enyhe, állítja a bejrúti Amerikai Egyetem politológiaprofesszora. Hilal Hasan szerint Barack Obama amerikai elnök beszéde ellenére Basár el-Aszad kormánya tudja, hogy a legfontosabb számára a hatalomban maradás, s ezért „bármire képes”. Az amerikaiak mellett a török külügyminiszter is felszólította Basár el-Aszad elnököt, hogy tegyen valamit, mert kifut az időből. „Ha továbbra is kitartanak az eddigi módszer mellett, és a tüntetéseket a biztonsági erők segítségével elnyomják, miközben egyetlen konkrét reformot sem hajtanak végre, annak nagyon súlyos következményei lehetnek” – mondta Ahmet Davutoglu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.