Versenyben a csúcséttermek

Grimm Balázs
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Exkluzív gálavacsorával zárták az első Dining Guide Food Show-t vasárnap este. A furcsa hangzású cím alapján azt hihetnénk, hogy a különleges estebédet valahol Angliában szolgálták fel, de nem, Budapesten, a Millenáris Parkban, a Dining Guide étteremkalauz ételfesztiválján. A rendezvényen a Chetau Visz és az Arany Kaviár étterem mellett Szlovákia, Csehország, Törökország, Szerbia és Szlovénia legkiválóbb vendéglői mutatkoztak be.
A Dining Guide első alkalommal hirdette ki Kelet-Közép-Európa éttermeinek Top 10-es listáját, ennek szereplői év végéig küzdenek majd a régió legjobbjának járó CEEfood (Central and Eastern Europe Food) díjért – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Antik Dalma, a rendezvény PR-menedzsere. Elmondta, a CEEfood nemzetközi zsűrijének tagjai névtelenül jelennek meg és minden fogásért fizetnek a vendéglőkben. A jelöltek listája így alakult idén: Bulgária, Enoteca Uno; Csehország, La Degustation Boheme Bourgeoise; Horvátország, Valsabbion; Lengyelország, La Rotisserie; Magyarország, Chateau Visz; Románia, Heritage; Szerbia, Zaplet; Szlovákia, Camouflage; Szlovénia, Pri Lojzetu; Törökország, Müzedechanga.
Kihirdették szombaton az Év étterme cím jelöltjeinek listáját is. A 100 legkiválóbb magyar vendéglő közül a 60 tagú zsűri őszig választja ki a legjobbakat. Éppen ezért a következő lista nem sorrend, pusztán a legjobb tíz felsorolása: Babel, Bock, Chateau Visz, Costes, Csalogány 26, Fausto’s, Mák, Nobu, Onyx, 67 étterem.
A mindkét listán szereplő berencspusztai Chateau Visz Magyarország legjobb étterme a Dining Guide Év étterme 2010-es díja, a Népszabadság 50 legjobb magyar vendéglőt bemutató tavalyi kiadványa és a 2010. évi Alexandra Étteremkalauz értékelése alapján.
– Ha a konyhát mindenáron be akarjuk sorolni valahová, akkor azt mondhatjuk: egyénien interpretált modern klasszika. Könnyű és elegáns – írta a Balatonlelle közelében lévő hajdani grófi vadászkastélyban működő hotel étterméről a mértékadó Bűvös szakács blog.
– Nagyon örülünk az elismeréseknek, a kelet-közép-európai mezőnyben való indulási lehetőségnek pedig külön is, mert ez kitörési esély a számunkra – nyilatkozta lapunknak Hídvégi Melinda, a Chateau Visz tulajdonosa, ügyvezetője. Hozzátette, azért beszélt kitörési lehetőségről, mert a régióban a nagy étteremkalauzok, mint a Michelin vagy a Gault Millau ellenőrei csak a fővárosokban vizsgálódnak. – Az elismerések nem jelentenek változást a hétköznapokban, eddig is száz százalékban akartunk megfelelni a vendégeink elvárásainak, ezután is – mutatott rá Hídvégi. Elmondta, a konyhájuk sem módosul majd, a szezonálisan változó étlapon szereplő ételeket továbbra is 70-80 százalékban helyi alapanyagokból állítják össze. A törekvés ismerős lehet az elkötelezett ínyenceknek: az idén másodszor a világ legjobbjának választott étterem, a koppenhágai Noma séfje, René Redzepi is ragaszkodik ahhoz, hogy minden alapanyagot 50 kilométeres körzeten belülről szerezzen be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.