Exkluzív gálavacsorával zárták az első Dining Guide Food Show-t vasárnap este. A furcsa hangzású cím alapján azt hihetnénk, hogy a különleges estebédet valahol Angliában szolgálták fel, de nem, Budapesten, a Millenáris Parkban, a Dining Guide étteremkalauz ételfesztiválján. A rendezvényen a Chetau Visz és az Arany Kaviár étterem mellett Szlovákia, Csehország, Törökország, Szerbia és Szlovénia legkiválóbb vendéglői mutatkoztak be.
A Dining Guide első alkalommal hirdette ki Kelet-Közép-Európa éttermeinek Top 10-es listáját, ennek szereplői év végéig küzdenek majd a régió legjobbjának járó CEEfood (Central and Eastern Europe Food) díjért – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Antik Dalma, a rendezvény PR-menedzsere. Elmondta, a CEEfood nemzetközi zsűrijének tagjai névtelenül jelennek meg és minden fogásért fizetnek a vendéglőkben. A jelöltek listája így alakult idén: Bulgária, Enoteca Uno; Csehország, La Degustation Boheme Bourgeoise; Horvátország, Valsabbion; Lengyelország, La Rotisserie; Magyarország, Chateau Visz; Románia, Heritage; Szerbia, Zaplet; Szlovákia, Camouflage; Szlovénia, Pri Lojzetu; Törökország, Müzedechanga.
Kihirdették szombaton az Év étterme cím jelöltjeinek listáját is. A 100 legkiválóbb magyar vendéglő közül a 60 tagú zsűri őszig választja ki a legjobbakat. Éppen ezért a következő lista nem sorrend, pusztán a legjobb tíz felsorolása: Babel, Bock, Chateau Visz, Costes, Csalogány 26, Fausto’s, Mák, Nobu, Onyx, 67 étterem.
A mindkét listán szereplő berencspusztai Chateau Visz Magyarország legjobb étterme a Dining Guide Év étterme 2010-es díja, a Népszabadság 50 legjobb magyar vendéglőt bemutató tavalyi kiadványa és a 2010. évi Alexandra Étteremkalauz értékelése alapján.
– Ha a konyhát mindenáron be akarjuk sorolni valahová, akkor azt mondhatjuk: egyénien interpretált modern klasszika. Könnyű és elegáns – írta a Balatonlelle közelében lévő hajdani grófi vadászkastélyban működő hotel étterméről a mértékadó Bűvös szakács blog.
– Nagyon örülünk az elismeréseknek, a kelet-közép-európai mezőnyben való indulási lehetőségnek pedig külön is, mert ez kitörési esély a számunkra – nyilatkozta lapunknak Hídvégi Melinda, a Chateau Visz tulajdonosa, ügyvezetője. Hozzátette, azért beszélt kitörési lehetőségről, mert a régióban a nagy étteremkalauzok, mint a Michelin vagy a Gault Millau ellenőrei csak a fővárosokban vizsgálódnak. – Az elismerések nem jelentenek változást a hétköznapokban, eddig is száz százalékban akartunk megfelelni a vendégeink elvárásainak, ezután is – mutatott rá Hídvégi. Elmondta, a konyhájuk sem módosul majd, a szezonálisan változó étlapon szereplő ételeket továbbra is 70-80 százalékban helyi alapanyagokból állítják össze. A törekvés ismerős lehet az elkötelezett ínyenceknek: az idén másodszor a világ legjobbjának választott étterem, a koppenhágai Noma séfje, René Redzepi is ragaszkodik ahhoz, hogy minden alapanyagot 50 kilométeres körzeten belülről szerezzen be.
Lánczi András: Na és mi van akkor, ha Magyar Péter csak egy egyszerű stróman?