Vesztegetéssel gyanúsítják Jakubinyit

Hivatalos személy által elkövetett vesztegetés gyanújával hallgatná ki a katonai ügyészség Jakubinyi Róbertet, akit magyar elfogatóparancs alapján osztrák nyomozók fogtak el a Bécs melletti repülőtéren – derült ki a nyomozó hatóság tájékoztatójából. A férfi hazahozataláról külügyi szintű egyeztetés után a magyar rendőrség gondoskodik.

Swendt Pál
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés gyanújával június 8-án rendelt el nyomozást a Budapesti Katonai Ügyészség, és az osztrák rendőrség a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa által egy nappal később kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján vette őrizetbe azt a férfit, akit a schwechati repülőtéren tartóztattak fel – tájékoztatta lapunkat Balogh Zoltán, a nyomozó hatóság szóvivője.
Az ügyészség Jakubinyi Róbert, Földesi-Szabó László, az Egymásért-ügy elítéltje egykori üzlettársa kihallgatására készül, miután az elfogatóparancs és az Interpol által kiadott körözés alapján az osztrák főváros repülőterén a férfit az elmúlt napokban letartóztatták.
A szóvivő által említett gyanú, valamint a katonai eljárás azt jelenti, hogy az ügynek legalább egy olyan terheltje lehet, aki jelenleg is aktív tagja valamelyik fegyveres rendvédelmi szervnek, és az ügy szereplőinek cselekedetei nem különíthetők el egymástól. Balogh Zoltán a Jakubinyival kapcsolatos sajtóértesüléseket nem kívánta kommentálni, az eljárás részleteire vonatkozó kérdéseinket pedig a nyomozás érdekeire hivatkozva hárította el.
Mint arról a Blikk információi alapján beszámoltunk: Jakubinyit olyan feljelentések nyomán körözték, amelyek szerint a férfi egy részvénytársaságon keresztül üzlettársaival több milliárd forintnyi orosz tőkéből a Mol részvényeit vásárolta fel, és a papírokat a keleti befektető kezére játszotta. Jakubinyi csak rövid időre érkezett Ausztriába, és a helyi rendőrség akkor fogta el, amikor visszaindult volna Thaiföldre, ahol a hatóságok elől próbált elrejtőzni.
A leendő gyanúsított Budapestre szállítása a magyar rendőrség feladata lesz, miután a két ország külügyminisztériumának illetékesei megállapodnak a kiadatás időpontjáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.