A gyalog-nyelvápoló

K Ö N Y V E S H Á Z

Fehér Gáspár
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Woody Allen mondta, hogy bármely nyelv teljesen szabad használatát száz százalékban támogatja. Bármely stílus lehet szép, bármely szó a megfelelő helyen csodákra képes. Való igaz, minden stílusnak megvannak a maga szabályai és szabálytalanságai. Az utca nyelve trágárabb, megengedőbb, radikálisabb, mint az akadémiai, ugyanakkor annak is megvannak a nyelvészeti helytelenségei. Ezek ellen harcolni is felesleges, a jobbító szándékú nyelvészek feladata nem is ebben van. Az általuk kezelendő probléma ott kezdődik, amikor a médiumokban szereplő, értelmiséget képviselő emberek veszik át és terjesztik a helytelen megoldásokat: a köznyelvben divatos, de nyelvészetileg meg nem engedhető kifejezéseket, szó- és igekötő-használatot. A helyes beszéd köpenye alatt elkövetett helytelenségek ugyanis már pongyolaságnak számítanak.
Szerencsére a felső középosztály egyre nagyobb érdeklődést tanúsít aziránt, mit hogyan szabályos mondani. Ha nem is kimondottan a nyelvészet kérdései érdeklik, ráébredőben van arra, hogy egzisztenciális érdeke a helyes és megfelelő stílus és beszéd elsajátítása. Többek között számukra és a médiaszereplők számára ajánlott Benyhe János posztumusz tárcagyűjteménye, a Ráadás dohogó című munka.
A szerző műfordító, publicista és irodalomtörténész volt, öt évig Magyarország brazíliai nagykövete. Nyolcvannégy éves korában, 2010. október 23-án hunyt el. Váratlanul megállt a szíve. Kilenc évig írta Dohogó című nyelvészeti-társadalmi-stilisztikai tárcasorozatát a Heti Válaszba. Rövid írásai hol széles körben elterjedt nyelvi „tünetekre” hívják fel a figyelmet, hol itt-ott látott kiírások helytelenségére, bizonyos (akár mára kiveszett) kifejezések eredetére, hol csupán eszmefuttatások, amelyeket hétköznapi dolgok indítottak el. Benyhe magát gyalog-nyelvápolónak nevezte, célja az volt, hogy stílusok, szleng, szabad nyelvhasználat ide vagy oda, de mindenki ismerje a „normát”, amelytől eltér.
A Kortárs Kiadó 2005-ben kötetben jelentette meg első százötven tárcáját Dohogó címmel, majd 2008-ban jött a második rész, az Új dohogó. A most megjelent harmadik kötetet Benyhe Jánosnak már nem maradt ideje sajtó alá rendezni. Tekintsük ezt szellemi hagyatékának!
(Benyhe János: Ráadás dohogó. Kortárs Kiadó, Budapest, 2011. Ára: 2600 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.