A hiteltukmálás eredménye

2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orvosságot jelenthet a kormány törvénymódosítása a devizahitelesek nagy részének, ám a stigma mégis ott maradhat rajtuk. Nem voltak elég körültekintőek, alaposabban fel kellett volna mérniük a lehetőségeiket – sulykolják egyes körök. A kabinet intézkedéseit vállvetve támadja a radikális jobb- és baloldal, valamint az öko-neoliberálisok. Ami csak azt mutatja, hogy az MSZP– Jobbik–LMP-tengely egyre olajozottabban működik. Olybá tűnik tehát, a szomorújáték minden szereplője könnyelmű volt – kivéve a bankokat. Akik a hiteleket jóváhagyták és folyósították, mossák kezeiket. Mit tehetnek ők arról, hogy a svájci frank nagyon erős lett, és a törlesztőrészletek a csillagos égig ugrottak? Holott nemhogy nem figyelmeztettek a veszélyekre, de a forintalapú hitel felszámolása után még buzdították is az ügyfeleket, nem lesz semmilyen káros mellékhatás. Emlékezzünk: az egyik klipben kimondottan kikérték maguknak, hogy a kedves kuncsaft holmi fedezetről, saját erőről ejtsen szót. A Raiffeisen Bank reklámjának az volt a csattanója, hogy amikor a polgár előhozakodna anyagi viszonyaival, az ügyintéző befogja a fülét és artikulálatlan blabla-bla-bla kiabálással tudatja: ő ilyesmit nem is hajlandó meghallani. (Érdekes, ez a reklámocska azóta eltűnt a képernyőkről.) Kíváncsiak lennénk: hány ügyfélnek fogadták el azt a mentegetőzését, hogy ő tájékoztatni akarta a bankot vagyoni állapotáról, ám süket fülekre talált? Csak egy helyen folyt ilyen hiteltukmálás? Dehogy. Megmosolyogták, aki aggodalmaskodott a svájci frank majdani árfolyamát illetően. Úgy érezhette magát az ilyen akadékoskodó, hogy ő az egyedüli kerékkötője a saját szerencséjének, amiért szőrszálhasogatásba fog olyan pitiánerségek miatt, mint hitelfedezet, meg a potenciális valutaerősödés. Lenézően éreztették vele: az ilyen ember a csiszolatlan kőkorszakba való a múltba néző ókonzervativizmusával. Bezzeg azok, akik a fülüket befogó bankosok biztatására veszik fel a kölcsönt, mint a cukrot, ők a haladó, progresszív emberpéldányok, sőt, övék a jövő. Olyan jó arcok, hogy a banki termékeknél is tudják, mi a menő cucc. A „Légy részese” érzésre alapoztak. Hogy az emberekbe az a kellemetlen érzés költözzön: ha nem vesz fel ő is sok hitelt, plazmatévé, jobb lakás és kocsi vásárlására, kimarad azok köréből, akik számítanak.
Aztán most, hogy megtörtént a baj, az uzsoradílerek, tehetségtelen imidzsbankárok széttárva karjukat fontoskodva arról értekeznek, hogy a lakosság túlköltekezett, és saját hibájából eladósodott. Lelkiismeret-furdalást, kisebbségi érzést fecskendeznek az emberek bőre alá. Hogy érezzék magukat lúzernek, amiért állami segítségre szorulnak. Lesajnálják őket, amiért nem voltak eléggé körültekintőek, elég jártasak a pénzügyekben. És éppen azok osztogatják a jó tanácsokat, akik az állami és egyéni eladósításban a leginkább jeleskedtek.
Még azt is megkockáztatnám, hogy aki nagy összegű adósságokba verte magát, hallgatólagosan deklarálta, hogy bízik az MSZP–SZDSZ-kabinetben. Mert elhitte, hogy dübörög a gazdaság, és már csak pár év, aztán a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet.
Nem erősíti az állampolgároknak a bankokba vetett bizalmát, hogy egyre többekben merül fel: vajon véletlenül adósították el az állampolgárokat? Naivság fél egészség, de ne vigyük túlzásba. A pénzügyi gondokkal sújtott, kiszolgáltatott, vagyis zsarolható ember ideális alattvaló egy posztkommunista fél- vagy tán egészen diktatúra számára.
Egyre többen beszélnek arról, keserűségükben a vádaskodástól sem riadva vissza, hogy nálunk sokszor nem az volt a célja a devizahitelezésnek, hogy az emberek visszafizessék a tartozásukat, hanem hogy akitől lehet, megszerezzék az ingatlanjaikat és ingóságaikat. Maguk a bankok hirdették önmagukról: ne is sorold mennyi a jövedelmed, mit ér a házad, mert befogjuk a fülünket, blablabla, és adunk neked hitelt. A bepalizott delikvensek már nem naivak. Azt kérdezik: nem lehet, hogy ugyanezért volt a cél az ország esetében is a teljes eladósítás? A szocialisták, neoliberálisok nagy álma: kis adósság – kis függés, nagy adósság – nagy függés. A görög miniszterelnök ugyanazt mondja, mint annak idején Gyurcsány, Bajnai vagy Bokros. Hogy nincs alternatívája a megszorításoknak. Holott még az IMF is kimondta: az volt részükről a hiba, hogy a megszorításoknak nem volt gazdaságpolitikai alternatívája. Az európai és hazai neoliberális szocialisták mégis ragaszkodnak a megszorításokhoz. Számukra létkérdés a dogmák életben tartása. Márpedig a magyar kormány sikerei ezekre a tévteóriákra elemi veszélyt jelentenek. Így már rögtön érthetővé válik, miért nem volt ott a Gyurcsány-platform a devizahiteleseket megsegítő törvénymódosítás zárószavazásán, és miért szavaztak ellene a megjelent ellenzékiek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.