A szakértő szerint Deme pszichopata

Pszichopatának nevezte a csepeli kettős gyilkosság másodrendű vádlottját, a tanintézmény egykori igazgatóját, Deme Gábort az iskola pszichológusa. A büntetőper tárgyalása az ő, illetve egy, a gyilkosság helyszínelésében részt vevő rendőr és a mentőszolgálat dolgozóinak vallomásával folytatódott tegnap a Fővárosi Bíróságon.

Csibra Tibor
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy elsőrendű vádlottját, Kun Tamást – aki a bűncselekmény elkövetésekor az intézmény gondnoka volt – azzal vádolja az ügyészség, hogy agyonlőtte a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolát felügyelő alapítvány vezetőjét, Takács Józsefet és a vele lévő tanárt, Papp Lászlót. A vádhatóság szerint Takács felfedte, hogy a helyi MSZP erős emberének tartott Deme Gábor sorozatosan sikkasztott az iskola pénzéből, s ezért fel akarta jelenteni az egykori politikust. Deme bűnsegédként szerepel az ügynek a gyilkosságokkal foglalkozó részében, de számláján szerepelnek még az említett csalások, amelyekben vélhetőleg részt vett a per harmadrendű terheltje, volt élettársa, K. Ildikó is.
Deme Gábort már több korábban nyilatkozó tanú is erőszakos, autokrata embernek írta le a bíróságon. A tegnap megszólaló pszichológus szerint a vádlottból hiányzik a lelkiismeret-furdalás és az empatikus készség, ezért – szakemberként – pszichopatának nevezte. A tanú emlékei szerint az iskolában már a gyilkosság előtt is feszült volt a hangulat, és úgy vélte, a másodrendű vádlott természete miatt előbb-utóbb mindenképpen „robbant volna valami”. A tanú feltűnőnek nevezte, hogy a szerinte szélsőjobboldali gondolkodású Kun Tamás, illetve a szélsőbaloldali meggyőződésű Deme indokolatlanul jó kapcsolatot ápolt egymással. A vádlottak viszszautasították az állításokat.
A tárgyaláson szintén tanúként nyilatkoztak a kettős gyilkosság helyszínére kiérkező mentők, akik először a kezén sérült Kun Tamással találkoztak. Ő azt mondta nekik, hogy „megtámadtak minket”. A szolgálat orvosa a helyszínen ellátta a meglőtt kezű Kunt, akkori jelentésében azonban leírta: lehetséges, hogy a férfi önmagát sebezte meg. A mentők csak később találtak rá az emeleti irodában lévő áldozatokra, de segíteni már nem tudtak rajtuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.