Az utolsó magyar királyfi

Ludwig Emil
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor hatvannyolc évi uralkodás után, 1916. november 21-én meghalt I. Ferenc József, unokaöccse, Károly örökölte az osztrák császári trónt és magyar királyi koronát. A Monarchia szerkezete recsegett-ropogott. A 29 éves IV. Károly volt az első uralkodó, aki csatlakozott XV. Benedek pápa diplomáciai próbálkozásaihoz az öldöklő világháború befejezése érdekében, a politikusok és generálisok akarata azonban többet nyomott a latban, mint a hetedik évszázada uralkodó Habsburgok óhaja (kései, ám méltó elégtétel, hogy Károlyt az egyház 2007-ben boldoggá avatta).
1918. október utolsó napján széthullott az osztrák–magyar államszövetség, majd a forradalmak lezajlása után Ausztriából köztársaság lett, Magyarország pedig – ha csak formálisan is – megtartotta a királyság államformáját. Károly visszatérési kísérleteit meghiúsította Horthy Miklós és Nemzeti Hadserege, azonban a király 1922-ben bekövetkezett halála után de jure a fiára, Ottó főhercegre szállt Szent István trónusa.
Habsburg Ottó 1912. november 20-án született az ausztriai Reichenauban, Károly és Bourbon-Pármai Zita császár- és királyné első fiú gyermekeként (a 11 évi házasság alatt született nyolc testvér közt). Gyakorlatilag nyolc-kilenc éves korától élt száműzetésben, iskoláit külföldön járta végig, bölcsésztanulmányokat a belgiumi Leuven katolikus egyetemén végzett. 1935-ben doktori címet szerzett politikai és társadalomtudományokból; 1951-ben Franciaországban megházasodott, felesége, Regina szász-meiningeni hercegnő hét gyermekkel ajándékozta meg, közülük a legfiatalabb fiú, az 1964-ben született György a Magyar Vöröskereszt elnöke.
Dr. Habsburg Ottó tevékeny közéleti és politikai életet folytatott. 1936 óta tagja, 1973-tól elnöke volt a Páneurópai Uniónak, német állampolgárként 1979-től 1999-ig a CSU színeiben az Európai Parlament képviselőjeként – korelnökeként is – dolgozott. Sokat tett az 1980-as években az Európát kettéválasztó vasfüggöny lebontásáért, 1989-ben jelen volt a magyar–osztrák államhatár felszabadításánál. A 99 esztendőt élt Ottó tucatnyi nyelven beszélt, köztük magyarul is, kiválóan. A Habsburg-ház hatalmas történelmi karrierje 1278-ban kezdődött, a magyar lovas seregek által a csehek felett kivívott Morva-mezei győzelemmel. I. Rudolf után a sokadik osztrák herceg, s egyben az utolsó tényleges magyar királyfi távozott el 2011. július 4-én.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.