Bátorság

Lukács Csaba
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háborút hirdetett a kormány az ország eladósodottsága és a munkanélküliség ellen – hallottuk többször is az elmúlt hónapokban, és ez így van jól, mindkét kérdés égetően aktuális a magyar társadalomban. Ám ha lehet, még kellene nyitni egy frontot a korrupció ellen is. Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség meggyanúsította a Belügyminisztérium helyettes államtitkárát egy korrupciós üggyel. Igaz, a történet még az előző kormány idejéből való, az illető akkor még a Nemzeti Közlekedési Hatóság első embereként kapott – a gyanú szerint – egy bérelt luxusautót attól a vállalkozástól, amelyik aztán később ötmilliárd forintos tendert nyert meg a járművek eredetvizsgálatához szükséges szoftverek kapcsán.
Ez az eset alighanem csepp a tengerben. Az Állami Számvevőszék a múlt hónap végén adott ki egy úgynevezett integritásjelentést, amelyből kiderül: a helyi önkormányzatok és a kormányzati szervek vannak a legnagyobb mértékben kitéve a korrupció kockázatának. – A magyar kormány elkötelezett a korrupció elleni harcban – jelentette ki áprilisban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az Öntisztulás című korrupcióellenes konferencián. Jó lenne a szavak mellett tettekkel is demonstrálni ezt az elkötelezettséget, mert egy két évvel ezelőtti felmérés szerint a magyar munkavállalók kevesebb mint negyven százaléka gondolja azt, hogy az országban tiszta és átlátható a cégek működése, és nem a kenőpénz nagysága dönt egy szerződés elnyeréséről.
A rendcsinálásra pedig vannak jó példák. Lehetne tanulni attól a Grúziától például, amelyikkel egyre szorosabbak az államközi kapcsolataink. Mihail Szaakasvili elnök irodájának falán jókora festményen a „bátorság” szó definícióját függesztették ki angolul, és a teátrális gesztus mögött van tartalom: a világ egyik legkorruptabb társadalmát sikerült néhány év alatt gyökeresen megváltoztatni. A megvesztegetések és a bűnözés elleni könyörtelen háború során a következő lépéseket tették meg: kirúgták gyakorlatilag az összes (!) rendőrt (összesen negyvenkilencezer embert), és a helyükbe felvett újakat – zömükben fiatalok – amerikai instruktorokkal képezték ki, és normálisan megfizetik. Cserébe viszont megvesztegethetetlenek, átlátszó falú rendőrőrsökön ülnek, hogy az utcán járó adófizetők lássák, mi folyik az épületben. Lecserélték a teljes vámszemélyzetet is, az adóhivatal és a közintézmények állományának pedig a kilencven (!) százalékát elküldték. Kirúgtak hatvan bírót, és mivel a teljes titkosszolgálat ráállt a korrupciós ügyek vizsgálatára, lebuktattak számos magas rangú tisztségviselőt és politikust is, köztük egy minisztert és négy kormánypárti parlamenti képviselőt.
Cserébe persze élhető lett az ország – tavaly egyelten autót sem loptak el a hatmilliós lélekszámú Grúziában, a bűnözési statisztika pedig a fele annak, amit Németországban regisztrálnak (hangsúlyozom: mindez abban a kaukázusi országban, ahol pár éve még egy jobb bőrdzsekiért is leütötték az embert a fővárosban). Európában egyedül Izland büszkélkedhet náluk jobb mutatókkal. A rendnek lett egy komoly gazdasági hozadéka is: a megváltozott körülményeket észrevették a külföldi befektetők, és most már özönlik a tőke az országba, beindult a gazdaság, az államadósságuk csökkeni kezdett, most épp a bruttó nemzeti össztermék alig huszonhét százaléka.
Tbilisziben hallottam egy jó mondatot egy politikustól. A demokrácia feltétele nemcsak a szabadság, állította, hanem az egyenlőség is. Ahol korrupció van, ott nincs egyenlőség, így nincs demokrácia sem. Azt hiszem, ezt ideje volna Budapesten is megszívlelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.