Bilincsben Brooks

A londoni rendőrség tegnap őrizetbe vette a News of the World  egykori főszerkesztőjét, Rebekah Brooksot. A Rupert Murdoch sajtómágnás brit lapkiadó-érdekeltsége, a News International vezérigazgatói posztjáról múlt pénteken lemondó Brooksot illegális telefonlehallgatás és korrupció gyanújával tartóztatták le. A botrány miatt a londoni rendőrfőkapitány is lemondott.

Balogh Roland
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hiába kért bocsánatot fizetett hirdetésekben a szombati országos brit lapokban a News of the World (NoW) egykori bulvárlap súlyos mobiltelefon-lehallgatási botrányáért Rupert Murdoch ausztrál–amerikai sajtómágnás, a telefonlehallgatási ügyben folyó bűnügyi vizsgálat a Murdoch család közvetlen közelébe ért. A brit hatóságok ugyanis az üggyel kapcsolatban letartóztatták a 168 év után egy hete megszűnt NoW volt főszerkesztőjét, Rebekah Brooksot. Az őrizetbe vétel tényét jogi képviselője, Dave Wilson is megerősítette. A lapot 2000 és 2003 között vezető Brooks szóvivője tegnap közölte, a brit hatóságok már pénteken, a News International vezérigazgatói posztjáról való lemondása után közölték, minden bizonnyal őrizetbe fogják venni. A brit közszolgálati BBC információi szerint Brooks a tizedik olyan személy volt, akit a lehallgatási botrány kipattanása óta az esettel kapcsolatban rabosítottak a brit hatóságok. Egyes sajtóértesülések szerint egyébként a letartóztatási hullám elérhet Murdoch fiáig, Jamesig, a NoW kiadásáért is felelős News Corporation vezetőjéig.
A botrány eközben a legmagasabb politikai és rendőri csúcsszintig jutott. A brit ellenzéki Munkáspárt vezetője tegnapi, a többek között a brit The Guardian napilapban ismertetett nyilatkozatában közölte, hogy meg kell vizsgálni a médiatulajdonosi koncentráció törvényi korlátozásának lehetőségét. Ed Miliband szerint összpárti megállapodás szükséges egy olyan új médiatulajdonlási törvényről, amely csökkentené Rupert Murdoch – szerinte „egészségtelen” mértékű – részesedését a brit sajtó- és médiapiacon. A Downing Street által megerősített tegnapi brit sajtóértesülések szerint David Cameron kormányfő az utóbbi hónapokban több alkalommal fogadta a fő vidéki kormányfői rezidencián, Chequersben a Murdoch-csoport több vezetőjét, köztük olyanokat, akiket azóta őrizetbe vettek a lehallgatási ügyben. Így Andy Coulsont, a NoW egykori főszerkesztőjét, aki később egy ideig Cameron sajtófőnökeként is tevékenykedett. A botrány kapcsán tegnap este lemondott Paul Stephenson, a londoni rendőrség vezetője, aki korábban tanácsadóként alkalmazta a NoW egyik munkatársát, Neil Wallist. A brit The Sunday Telegraph úgy tudja, hogy a News Corporation főrészvényesei a nagy-britanniai Murdoch-lapcsoport – a The Times, a The Sunday Times és a The Sun – eladását szorgalmazzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.