Elfogyhatnak a magyar malmok

A magyar malomipari vállalkozások rovására terjeszkednek a külföldi kézben lévő cégek, amelyek – tőkeerejüknél fogva – könnyen a hiteltörlesztéssel bajlódó hazai malmok fölé kerekednek. Bár egyelőre két nagy magyar malomipari vállalat állja a sarat, s modern technológiával még exportra is képes, azért vannak, akik attól tartanak, hogy a cukoripar sorsára juthat az ágazat.

Hajdú Péter
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosítanák a szabályokat. A haszonbérletet, a családi gazdaság fogalmát és a földalap pályázat nélküli földvásárlást is szabályozná az a több földügyi törvényt egyszerre módosító javaslat, amelyet tegnap nyújtott be a T. Háznak az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága. Az előterjesztés részleteiről a távirati iroda tájékoztatott. Az indítvány egyebek közt kimondja, hogy a Nemzeti Földalap csak versenyeztetéssel adhatna el földet. Az indítvány emellett gátat vetne az elővásárlási, az elő-haszonbérleti jog kétséges alkalmazásának is. Az utóbbi időben ugyanis elterjedt az a gyakorlat, hogy akinek a földre elővásárlási vagy elő-haszonbérleti joga volt, nem vett részt a földalap pályázatán, ehelyett az eljárás győztesével szemben érvényesítette jogát. A javaslat támogatná a családi gazdaságokat, ugyanis előírná: a gazdálkodó halála esetén a testvér is továbbvihetné a gazdaságot. Szintén új szabály lenne, hogy a kisajátítással állami tulajdonba került földet a Nemzeti Földalapba kell helyezni. Ennek az a magyarázata, hogy természetvédelemre, vízgazdálkodásra és erdőtelepítésre is kisajátítható a föld. A mezőgazdasági bizottság sürgős tárgyalást kért a parlamenttől, a módosításokat augusztus elsejével kívánja hatályba léptetni.


A magyarországi malomiparban egyre kisebb a hazai kézben lévő vállalkozások száma, miközben a nemzetközi vállalkozások tőkeerejüknél fogva a kilencvenes évek vége óta jelentősen és fokozatosan előretörtek – mondta lapunknak Lebovics József. A Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az olyan nagyvállalatok, mint a Cerbona, a Cornexi és a Szabolcs Gabona eltűnésével az elmúlt két évben gyengült igazán jelentősen a nagy múltú magyar malomipar.
Így ma már a két malommal Hajdúnánáson és Berettyóújfalun őrlő, s a hazai lisztfelhasználás tizedét adó Hajdú Gabona mellett csak a Sikér Zrt. maradt talpon a magyar cégek közül, mellettük csak kisebb malmokat találunk magyar kézben.
A legnagyobb problémának a szakember azt tartja, hogy míg a jellemzően német és osztrák tulajdonú magyarországi malmok minden különösebb probléma nélkül fejlesztenek, s régi itteni malmok felvásárlásával vagy zöldmezős beruházásban telepítik a legmodernebb, korszerű technológiát az anyavállalat tőkéjéből, addig a hazai vállalkozásoknak az önerő és az esetleges pályázati támogatás mellett jelentős hitelt is fel kell venni, hogy lépést tartsanak e cégekkel. Ez nem jelent megoldhatatlan problémát, hiszen a Hajdú Gabona például minőséget gyárt, ezért termelésük negyede külföldön talál gazdára. Tény ugyanakkor, hogy míg a külföldi kézben lévő vállalkozások tőkeerejüket folyamatosan növelik jövedelmükből, addig a hazai kézben lévő malmok haszna szinte teljes egészében elmegy arra, hogy a hitelek törlesztőrészleteitegyenlítik ki.
Kérdésünkre, miszerint nem várható-e, hogy a cukoriparhoz hasonló helyzet alakul ki a malomiparban, a szakember kifejtette, attól még messze vagyunk, hogy teljesen külföldi tulajdonba kerüljön az iparág, azonban semmiképpen sem lenne elfogadható, ha ezek aránya tovább növekedne.
Hasonlóképpen vélekedik Lakatos Zoltán is, a Gabonaszövetség elnöke. A stzakember, aki a Debrecen Televíziónak nyilatkozott, kijelentette: amennyiben az összes magyarországi malom külföldi tulajdonba kerülne, akkor az ország elveszítené a kontrollt a gabona- és a lisztárak fölött.
Ugyanakkor azonban már az is gondot jelenthetne, ha többségbe kerülnének a hazai malomiparban a külföldi vállalkozások. Ez azért lenne elfogadhatatlan, mert onnantól nemcsak az okozhatna problémát, hogy kevésbé lehet szabályozni a búzaárakat, de az is kérdésessé válna, milyen búzából őrölnek a malmok. Mert a tények azt jelzik, hogy a magyar tulajdonban lévő malmok tisztességből is a helyi gazdák terményét igyekeznek felhasználni – jelentette ki az elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.