Ellenfelet kapott a Facebook

Kemény ellenfelet kapott a közösségi portálok piacán az eddig túl látványosan és hihetetlenül magabiztosan bővülő Facebook. Az amerikai Google ugyanis a vállalat alapító tulajdonosának irányításával – a céghez tartozó összes fejlesztést felhasználva és összegyúrva – komoly támadást indított Mark Zuckerberg mézeskalács háznak tűnő birodalma ellen. Reszkess, Facebook, itt a Google+ – adta meg a csata alaphangját Larry Page.

Balogh Roland
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a Facebook, mintegy 750 millió egyéni felhasználójával továbbra is a világ vezető közösségi portáljának számít, most először látszik megtorpanni az eddig elképesztő módon terjeszkedő, akár napok alatt millió felhasználóval növekedő internetes felület. Az amerikai Google vállalat komoly kihívást jelent a kaliforniai Palo Altóban székelő Facebook számára, mivel a Google-t idén január 20-án ismét irányítása alá vevő alapító tulajdonos Larry Page nem mást tűzött ki célul, mint hogy megszorongassa Mark Zuckerberg birodalmát. Page vezetésével kísérleti jelleggel elindult a keresőprogramjáról elhíresült cég új közösségi alkalmazása, a Google+. A régi-új igazgató pedig a korábbi próbálkozások – Buzz, Orkut és Wave – után úgy tűnik, sikeres konstrukciót készített. Az új közösségi portál ugyanis egyesíti a Google-birodalomhoz tartozó alkalmazásokat, a Gmail levelezőprogramot, a hozzá tartozó hang- és videobeszélgetésekre alkalmas Gtalkot, a Picasa képfeltöltőt és a YouTube videomegosztót.
A Google+ a Facebookhoz hasonló ismeretségi hálózat, ám több informatikai hírportál értékelése szerint több ponton is használhatóbb, mint Zuckerbergék kreációja. Erőssége, hogy a Facebook sokszor kritizált biztonsági beállításaival ellentétben a felhasználók személyes adatait jobban kezeli, több biztonságot nyújt, mint vetélytársa. A Google+ eleve csoportokban gondolkodik – például barátok, család, munkatársak –, és a Facebookkal ellentétben már első körben sem ajánlj fel bizonyos személyes adatokat mindenki számára. A felhasználók maguk dönthetik el, kivel, mit osztanak meg. Ráadásul több jól fejlesztett alkalmazást is lehetővé tesz a tagok számára. Saját, zárt csevegőszobát, akár tízszemélyes videokonferencia-beszélgetést, a Google keresővel összefüggő funkciókat, de megtalálható rajta a Facebookból ismert „tetszik” (like) gomb, a +1 gomb, s az üzenőfalnak megfelelő Streams alkalmazás.
A Google+ erőssége lesz, hogy a közösségi portált nemcsak asztali számítógépről vagy laptopról, de okostelefonokról, hordozható táblagépekről (tablet) is el lehet érni. A Windows mellett az új generációs mobiloknál, egyes tableteknél használt Android és az Apple által gyártott iPhone és iPad táblagépek alapprogramjairól is elérhető lesz. A Google+ máris gyors sikert könyvelhet el, mert noha egyelőre csak zárt körben érhető el, és korlátozott számú felhasználóval működik, több millió felhasználót csábított el a Facebooktól.
A májusi adatok szerint Zuckerberg közösségi portálján 6 millióval csökkent a felhasználók száma az Egyesült Államokban. Az idén a Time év embere címet is elnyerő Facebook-alapító megpróbált reagálni a kihívásra és az amerikai Microsoft által nemrég felvásárolt Skype internetes telefonszolgáltatással összeállva videobeszélgetés funkciót épített be közösségi portáljába. A kérdés persze az, mire lesz elég a Forbes magazin szerint a világ 24., Amerika 11. leggazdagabbjának számító Larry Page erőfeszítéseivel szemben, aki a Google dolgozóinak 25 százalékos éves bónuszát a szociális hálózatok terén elért sikerüktől tette függővé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.