Hazánk jogállam

2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozsony kivár. Mikulás Dzurinda megértését fejezte ki, hogy Magyarország még nem válaszolt a kettős állampolgárság ügyét szabályozó szlovák javaslatra. Úgy vélte, Budapest az idei első fél évben el volt foglalva az EU-elnökséggel – amelyet szerinte sikeresen látott el –, ezért nemigen tudott foglalkozni más témákkal. Július elseje után Budapestnek kevesebb lesz a dolga, ezért annál inkább várni fogjuk a feleleteket kérdéseinkre – szögezte le. (MTI)


Üdvözlendő, hogy a velencei bizottság álláspontja szerint Magyarország továbbra is jól működő parlamentáris demokrácia marad, és nem sérül a jogállamiság az új alaptörvény hatálybalépésével – közölte tegnap Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az Európa Tanács jogi szakértői testületének az új magyar alkotmánnyal kapcsolatban hétfőn közzétett véleményére reagálva. Prőhle Gergely kijelentette: a bizottság véleménye egyértelmű azt illetően, hogy az alaptörvénynek nincs extraterritoriális jellege, és jogos, hogy a kormány felelősséget szeretne vállalni a határon túli magyarokért. Az MTI által idézett Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter tegnapi közlése szerint a velencei bizottság állásfoglalása komoly figyelmeztetés Magyarországnak, hogy módosítsa a szomszédokhoz fűződő viszonyát. A szlovák külügyminisztérium szerint a bizottság megerősítette Pozsony álláspontját, miszerint a nemzeti kisebbségekhez tartozók védelméért elsősorban az az ország felelős, amelyben a kisebbség él. Prőhle Gergely szerint ez egyértelmű, de egyik nemzetközi dokumentum sem vitatja, hogy az anyaország is vállalhat értük felelősséget.
A tegnapi sajtótájékoztatón Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő kiemelte: a velencei bizottság dokumentumában olyan állítások is szerepelnek, amelyeket nem tudnak elfogadni. A bizottság aggódik például azért, hogy kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvénnyel akarnak szabályozni számos olyan kérdést, amit a normális politikai eljárásmód alapján kellene rendezni. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban megjegyezte: korábban 28 területen volt szükség kétharmados törvényre, az új alaptörvény azonban csak 26 ilyen területet határoz meg.
Markus Löning, a német kormány emberi jogi biztosa az Origo.hu-nak nyilatkozva szégyennek nevezte, hogy Magyarország nem fogadja el a velencei bizottság kritikáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.