Kadhafi jövőjéről vitáznak

A líbiai ellenzék megosztott a kérdésben, hogy Kadhafit – lemondása után – mindenképp az ország elhagyására kötelezzék-e, a vezér azonban egyáltalán nem tervezi a hatalom átadását. Törökország a hét végén a líbiai nép legitim képviselőjének az Átmeneti Nemzeti Tanácsot ismerte el, pénzbeli támogatást is felajánlva, egyúttal Kadhafi távozását követelte.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kadhafi líbiai vezér jövőjét illetően megosztott a bengázi ellenzék. Az Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke, Musztafa Abdul-Dzsalíl tegnap kijelentette, hogy Kadhafi számára már nem lehetséges a belföldi száműzetés, noha a hét végén még fenntartotta ezen ajánlatát. A lázadók szervezetének alelnöke, Abdel-Hafiz Goga akkor leszögezte, Kadhafi nincs tárgyalási pozícióban, amióta a Nemzetközi Büntetőbíróság kiadta ellene az elfogatóparancsot. Az eredeti elképzelés szerint Kadhafit – szigorú nemzetközi ellenőrzéssel – belföldön is elszigetelhették volna a közélettől, de a felkelők nagy része nem hajlandó kedvezményeket adni a diktátornak; a maradás már nem opció. Kadhafinak azonban továbbra sem áll szándékában lemondani hatalmáról, s ezt fia, Szaíf al-Iszlám is megerősítette egy interjúban, amelyben nevetségesnek nevezte azt az ötletet, hogy apját az ország elhagyására szólítanák fel a lázadók. „Sosem fogjuk megadni magunkat, harcolni fogunk, ez a mi országunk” – mondta Szaíf, és kijelentette, a szövetséges erőket legitim célpontnak tartják a kormányerők elleni légitámadások miatt.
Az Átmeneti Nemzeti Tanács mindeközben újabb külföldi támogatót tudhat magáénak; a közel-keleti rezsimekkel szemben megkésve, de annál határozottabban fellépő Törökország vasárnap hivatalosan is elismerte a felkelők szervezetét, ezzel mintegy húsz országhoz csatlakozva. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter a hét végén Bengáziba, a felkelők fővárosába látogatott, és bejelentette, a török kormány kétszázmillió dollárral támogatja a felkelőket. Davutoglu hangsúlyozta, Moammer el-Kadhafi távozásának érdekében Ankara minden tőle telhetőt megtesz – ez az ezredes befogadását is jelentheti. A hét végén véglegesen hazarendelték Törökország líbiai nagykövetét, ám a diplomáciai kapcsolatok egyelőre nincsenek veszélyben. A líbiai vezetés közben „szent háborúba” hívta a lakosságot a NATO „keresztes csapatai” ellen, de egy kormányszóvivő szerint ezzel párhuzamosan tárgyalásokba bocsátkoztak külföldön az ellenzék képviselőivel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.