Kémkedéssel gyanúsítják Szilvásy Györgyöt

Kémkedéssel gyanúsítja a katonai ügyészség Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét, akit pénteki őrizetbe vétele után tegnap a bíróság szabadlábra helyezett. Egykori beosztottja, Laborc Sándor, a polgári elhárítás volt főigazgatója ügyében a katonai tanács ma dönt az ügyészség által kezdeményezett előzetes letartóztatásról.

Swendt Pál
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem ötórás kihallgatás és tárgyalás után a Fővárosi Bíróság (FB) katonai tanácsa szabadlábra helyezte Szilvásy György egykori titokminisztert, akit a Budapesti Katonai Ügyészség pénteken kémkedés gyanújával vett őrizetbe. A minden részletében államtitkot képező eljárásról ügyvédje, Sebes Péter a tegnap este hozott döntés után csupán annyit közölt: ügyfele részletes vallomást tett, és nem élt panasszal a gyanúsítás ellen. Hozzátette azonban, hogy a döntés nem jogerős, mert az eljáró ügyész fellebbezést jelentett be.
Szilvásy György tegnapi tárgyalásán a terem ajtajában többször is feltűnt egy csuklyát viselő férfi, aki rendőrök kíséretében, kezében egy szigorúan titkos feliratú aktával mutatkozott, azonban kilétére lapzártánkig nem derült fény.
Amint azt lapunk korábban megírta, Szilvásy György lesencefalui és fővárosi lakásában a katonai ügyészek pénteken tartottak házkutatást, majd a meggyanúsítása után őrizetbe vették a szocialista politikust. Egy nappal később az ügyészek letartóztatták egykori beosztottját, Laborc Sándort, aki 2004-től négy esztendőn keresztül volt az akkor Nemzetbiztonsági Hivatal néven működő polgári elhárítás főigazgatója. A tábornokot elődje, a szintén kémkedéssel gyanúsított Galambos Lajos ügyével összefüggésben bűnpártolással gyanúsítja a katonai ügyészség.
Értesüléseink szerint Laborc Sándor esetében a nyomozó hatóság ugyancsak harmincnapos előzetes letartóztatás elrendelését indítványozta. Erről az előterjesztésről ma délelőtt dönt a tanács. A nyugalmazott dandártábornokot szombaton hallgatták ki gyanúsítottként, és úgy tudjuk, Laborc Sándor szombat estig tartó vallomást tett, amelyben tagadta bűnösségét, illetve panasszal élt a gyanúsítás ellen. Védője, Zamecsnik Péter a Hír Televízió Rájátszás című műsorában tegnap este úgy nyilatkozott: azzal együtt, hogy védence tagadta a terhére rótt bűncselekményt, indokolt az ügyészség döntése, amelyben az ország érdekeire tekintettel nyolcvan évre titkosította az eljárás részleteit. Az ügyvéd szerint ezért nem kell foglalkozni azokkal a jogvédői nyilatkozatokkal, amelyek vitatják a minősítést, és az adatok nyilvánosságra hozatalát sürgetik.
A kémbotrányban elsőként Galambost hallgatták ki gyanúsítottként, akinél múlt kedden tartottak házkutatást az ügyészek. A volt főigazgatóval szemben a nyomozó hatóság az előzetes letartóztatás elrendelését indítványozta, azonban a bíróság pénteken házi őrizetbe helyezte a kémkedéssel elsőként meggyanúsított tábornokot. Ügyvédje, Molnár Lajos ezután tájékoztatta a sajtót arról, hogy védencénél a házkutatáskor közölt gyanú vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés volt, amelyet első kihallgatásakor kémkedésre módosított az ügyészség. Esetében a házi őrizet nem jogerős, mert a döntés ellen védője és az ügyészség is fellebbezést jelentett be.
A gyanúsításban foglalt kémkedést értesüléseink szerint Galambos Lajos orosz kapcsolatain keresztül valósította meg, és ezt tárhatta fel az a közel féléves titkos művelet, amelyet a rendvédelmi szervek, így a polgári és katonai titkosszolgálatok belső elhárítása céljából létrehozott Nemzeti Védelmi Szolgálat folytatott, mielőtt feljelentéssel fordultak az ügyészséghez.
Az, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának hétfői rendkívüli ülésén tárgyalt ügyet 2089-ig titkosította a katonai ügyészség, arra utalhat, hogy az alapügy, amelyhez a védelmi szolgálat feljelentését csatolhatták, a kormányváltás előtt egy évvel indulhatott. Minden jel szerint ez lehet az az eljárás, amelyben tavaly ősszel Laborc Sándort hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a katonai ügyészség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.