Keresik a budaörsi tragédia okát

Nagy Áron
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetőeljárásban vizsgálja a hétvégi budaörsi kettős öngyilkosság körülményeit a rendőrség – közölte lapunkkal Beluzsárné Belicza Andrea. A Pest megyei hatóság szóvivője elmondta: mivel a huszonegy és tizenkilenc éves lányok közösen oltották ki életüket, szükségessé vált annak felderítése, hogy elhatározásukban befolyásolták-e egymást. A tájékoztatás szerint tehát elsősorban nem külső közreműködőket keresnek, hanem az áldozatok kapcsolatát ellenőrzik a rendőrök, de a szóvivő jelezte: semmilyen körülményt nem hagynak figyelmen kívül. A nyomozásba szakértőt is bevontak, akinek többek között az a feladata, hogy megállapítsa, milyen kémiai folyamatok játszódtak le az autóban, amelyben megtalálták őket.
Ismert, a budaörsi és bicskei lány egy kocsiban, a csomagtartóban lévő vödörben összekevert mész és sósav képezte gáz belélegzésével lett öngyilkos. Lapértesülések szerint azért választották ezt a megoldást, mert gyorsan és a legkevesebb fájdalommal kísérve akartak végezni magukkal, de elszámították magukat. Kén-hidrogén helyett ugyanis klórgázt lélegeztek be, s ennek eredményeként keserves kínok között halhattak meg. A Pest megyei rendőrség ezt az értesülést nem kommentálta. Mint mondták: a szakértőnek kell megállapítania, hogy mi játszódott le a kocsiban.
Jelezték továbbá, hogy a lányok nem okoztak közveszélyt tettükkel, mivel a jármű ablakára kiírták: mérgező gáz van az utastérben, senki ne nyissa ki az ajtót. A rokonok, ismerősök meghallgatása lapzártakor is tartott. Kérdésünkre Beluzsárné nem tudta megmondani, hogy az autó, amelyben a testeket megtalálták, az áldozatok vagy családjuk tulajdonában volt-e. A tragédia okait szintén homály fedi.
Többen bírálták tegnap az ügy sajtómegjelenését. A Népszabadság internetes kiadásának nyilatkozó szakértő például arra emlékeztetett, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) készített egy ajánlást arról, miként kellene beszámolni a hasonló esetekről. A WHO szerint félő ugyanis, hogy a túlzott publicitás, a módszerek, a búcsúlevél bemutatása – különösen az első napokban – mintakövetésre ösztönöz. Több olyan példát is említettek – köztük Molnár Csilla Andrea, az 1985-ös szépségkirálynő esetét –, amikor bebizonyosodott, hogy a bemutatott tragédiák után megnőtt az öngyilkosságok száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.