Kevesebbet költünk

Kevesebbet vásároltak a családok idén áprilisban, mint egy évvel korábban. Hiába maradt több pénz az emberek zsebében az adóváltoztatások miatt, sokan inkább vésztartalékot képeznek a többletbevételükből, és nem költik el azt. Mások azért nem tudnak többet vásárolni, mert a törlesztőrészletek kifizetése után már nem sok marad a tárcájukban. Az év második felében javulhat a helyzet az elemzők szerint.

Munkatársunktól
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változás a második fél évben. A Kopint–Tárki Konjunktúraintézet munkatársai úgy gondolják, az év második felében az emberek jobban megpakolják majd a bevásárlókosaraikat. A gazdaságkutató legfrissebb jelentésében az áll, hogy idén a bruttó nemzeti össztermék növekedése elérheti a három százalékot. Ez a prognózis szinte megegyezik a kormány terveiben szereplő 3,1 százalékkal. Palócz Éva, a Kopint–-Tárki vezérigazgatója az előrejelzés legsúlyosabb kockázatának a háztartások fogyasztásának, illetve a lakossági megtakarítások alakulását tartja. A Kopint–Tárki idén a háztartások reáljövedelmének 4-5 százalékos növekedésével számol, a családi kedvezmény nélkül azonban ennek mértéke csak mintegy 2 százalék körül alakul. – Reálbér- és reáljövedelem-növekedés annak ellenére lesz idén, hogy a foglalkoztatásban nem várható javulás – mondta Palócz Éva az MTI-nek.


Bár valamivel több pénzt hagyott a lakosság a boltokban idén áprilisban, mint egy évvel korábban, ha a nyitvatartási napok számát és az áremeléseket is figyelembe vesszük, akkor az derül ki, hogy 1,3 százalékkal visszaesett a fogyasztás tavaly áprilishoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy áprilisban 644 milliárd forintnyi árut adtak el az üzletek, az első négy hónapban pedig 2273 milliárd forint volt a forgalmuk. Ez utóbbi összeg fél százalékkal kisebb az egy évvel korábban mértnél.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a családok elsősorban azért nem vásárolnak többet, mert az élelmiszer és az üzemanyag ára jelentősen megemelkedett az elmúlt hónapokban. Élelmiszerre áprilisban 292 milliárd forintot költöttünk a tavalyi 265 milliárd forinttal szemben, ami önmagában ugyan tíz százalék emelkedést jelent, de ezért az összegért csupán három százalékkal kaptunk több árut. Hasonló a helyzet az üzemanyagnál is: az áprilisi 120 milliárd forintos vásárlás 16 milliárddal több a tavalyinál, mégsem kaptunk több benzint ezért a pénzért. Az OKSZ szerint az idén hullámzóan alakul majd a fogyasztás. Az élelmiszerár valószínűleg nem nő jelentősen, ezért e téren javulásra számítanak a szakemberek. A személyi jövedelemadó (szja) változásai – amelyek a kormány számításai szerint az idén 400 milliárd forinttal több pénzt hagynak az emberek zsebében – szintén a fogyasztás élénkülését vetítik előre.
Persze ez akkor érvényes, ha a családok hajlandók lesznek elkölteni az adóváltozásokból származó többletbevételüket. Egyelőre azonban úgy tűnik, a lakosság zöme inkább igyekszik minél több pénzt félretenni, így az a több mint százmilliárd forint, amennyivel több pénzük lett az embereknek az szja-változások miatt, a boltok kasszái helyett a megtakarításokban landol. Az OTP Bank megbízásából készült kutatás szerint a pluszbevételekből a családok 43 százaléka tesz félre többet, mint korábban.
A felmérés szerint nemcsak azért nem marad pénzük az embereknek vásárlásra, mert inkább vésztartalékot képeznek az adóváltozások miatt náluk maradt forintokból, hanem azért, mert a jövedelmük jelentős részét viszik el a törlesztőrészletek. Jelenleg ugyanis a magyar lakosság a bevételeinek 13 százalékát fordítja adósságtörlesztésre. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a svájci frank utóbbi hónapokban tapasztalt erősödése sem tesz jót a fogyasztásnak, hiszen ezáltal növekednek a devizahitelesek terhei , így kevesebb jut vásárlásra. A szakember szerint a nyugdíjpénztári reálhozamok augusztusi kifizetése hozhat némi élénkülést a fogyasztásban, emellett az év vége felé a javuló foglalkoztatás is segítheti a vásárlóerő lassú magára találását.
Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője a távirati irodának elmondta: meglepetést okozott az áprilisi adat, mivel éves összevetésben 0,2 százalékos forgalombővülést vártak. A szakember úgy vélekedett: az szja-csökkentésnek nem volt érdemi hatása a fogyasztásra. Az év második felében lökést adhat a fogyasztásnak a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetése, de ez csak egyszeri hatás lesz. Jövőre pedig a devizahitelesek által igénybe vehető árfolyamrögzítés járulhat hozzá kis mértékben a fogyasztás bővüléséhez. A lapunknak nyilatkozó szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a lakossági fogyasztás gyengélkedése az állam áfabevételeire is hatással van, vagyis kisebb fogyasztás mellett kevesebb bevétel érkezik a költségvetésbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.