Kevesen tartanának Gyurcsánnyal

A Gyurcsány Ferenc platformjába belépett szocialisták töredéke tartana a volt miniszterelnökkel, ha pártszakadásra kerülne sor, vagy a politikus kilépve az MSZP-ből új pártot alapítana – derül ki abból a belső felmérésből, amelyet a Demokratikus Koalíció platform helyi vezetőinek adatközlése alapján készítettek el.

Munkatársunktól
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyengült az MSZP. Eddigi csúcsára ért a pártválasztásukban bizonytalanok aránya – derült ki a Tárki legfrissebb kutatásából. Míg májusban a választópolgárok 44 százaléka tartozott ide, addig júniusban már 48 százalékuk, azaz 4 százalékponttal, 10 százalékkal nőtt a bizonytalanok tábora. A biztos pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a májusi 48 százalékról 53 százalékra ugrott, miközben az MSZP-é 25 százalékról 24 százalékra csökkent, így a két párt támogatottsága közti különbség ismét növekedett. A Jobbik tábora a pártválasztók körében pedig májusban és júniusban is egyaránt 16 százalékos volt, az LMP-é 8-ról 6 százalékra fogyott. (MN)


Párttagok és pártoló tagokként pártonkívüliek is csatlakozhattak a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platformhoz. A szervezetnek a volt kormányfő szerint 1500 olyan tagja van, aki az MSZP-hez csatlakozva is kifejt közéleti tevékenységet. Ezenfelül pedig mintegy 3100 nem szocialista is részese a volt kormányfő kezdeményezésének.
Lapunkhoz eljutott a Demokratikus Koalíció egy június elején készült belső felmérése, amelyet a szervezet helyi vezetőinek jelentései alapján készített el a platform vezetése. A dokumentumból kiderül, hogy a platform szocialista tagjainak csekély hányada követné a volt kormányfőt, ha az egy új párt alapításába kezdene. A felmérés szerint ugyanis az MSZP-tagsággal is bíró platformtagok 20-30 százaléka lépne ki azonnal a pártból és lépne át egy új, Gyurcsány vezette formációba, ha erre lehetőség nyílna.
*
Az adatközlésben részt vevők harminc százaléka úgy nyilatkozott, hogy maradna az MSZP-ben, míg a fennmaradó negyven százalék azt mondta, távozna, ha a pártszakadás forgatókönyve teljesülne.
Amint köztudott, az MSZP-ben éles belháború zajlik a Mesterházy Attila pártelnök vezette csoport és a Gyurcsány körül szerveződők között. A belső konfliktusok során újra és újra felvetődik a pártszakadás kérdése, vezető MSZP-sek a kiélezett helyzet miatt már nyilvánosan is a szétesett kisgazdapártot és az SZDSZ-t emlegetik.
Gyurcsánynak ugyanakkor nem érdeke, hogy „idő előtt” szakítson a szocialistákkal, stratégiája most az, hogy – bár gerjesztve a belső feszültségeket, de – minél későbbi időpontra tolja esetleges kilépése dátumát (a politikus akkor nyilván nem fog távozni az MSZP-ből, ha sikerül jelenlegi kisebbségi véleményének többséget szereznie). Informátorunk megjegyezte, az időhúzás a költséghatékonyság miatt is fontos, hiszen egy új párt működtetése gondot okozhatna a következő választásokig hátralévő időben.
Forrásunk szerint a párt múlt hét végi rendkívüli kongresszusa jó iránymutató volt a párton belüli erőviszonyok tekintetében, vagyis Gyurcsánynak jelenleg egyharmados támogatottsága lehet. A volt miniszterelnök ettől függetlenül kiállt amellett, hogy pártszavazást tartsanak a Demokratikus Koalíció kérdéseiről. A politikus is tisztában van azzal, hogy eredménytelen lesz a kezdeményezés, viszont úgy látja, hogy a pártszavazás után kiderülhet, az „aktív tagok” többsége akar-e változást vagy sem. Annak valóban nagy jelentősége lehet, hogy hányan mennek el szavazni, egy Gyurcsányék számára pozitív eredmény alapján ugyanis újabb igényekkel állhatnának elő, és valószínűleg a frakciótagok és a szocialista tisztségviselők közül is további híveket szerezhetnének.
A Demokratikus Koalíció, szemben az MSZP-ben működő többi platformmal, külön életet él a pártban, a hivatalos állásponttal gyakran szembemennek, pártszerűen, a választókerületi rendszert lefedve szervezik meg magukat. Bár a szocialisták legfelsőbb döntéshozó testülete, a kongresszus kétharmados többséggel úgy határozott, hogy megfontolják korábbi pártszavazási kezdeményezésük visszavonását, Gyurcsányék ennek a kérésnek sem tettek eleget. Az exkormányfő szerint – amint azt Facebook-bejegyzésében kifejtette – már az egyharmados támogatottság is arra figyelmezteti őket, hogy „az új idők szellemét” nem lehet visszatuszkolni a palackba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.