Korai zsengék közt érett alkotások

Új irodalmi közösségi portál jelent meg a világhálón: a magyar Gibber.hu oldalon szabadon, valós időben publikálhatják írásaikat lelkes amatőrök vagy akár ismertebb írók, költők.

Rajcsányi Gellért
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gibber? Az angol szó eredetileg „értelmetlen beszédet” jelent – meglepő elnevezés egy irodalmi portálnak. Az oldal főszerkesztője, Porkoláb András a Magyar Nemzetnek elmondta: egyszerűen egy elébe kerülő „big” feliratot olvasott el fordítva, amikor az elnevezésen gondolkodtak, és a szó angol jelentésével csak később szembesültek. A „gib” számukra az online könyvforma, annak írói pedig a gibberek. – A jelentés ad egy ironikus élt a profilnak, de nem hiszem, hogy bármilyen alkotót bántana. Igazából az egész internet egy hatalmas, kibogozhatatlan, érthetetlen beszéd, és mégis mennyire élvezzük! – mondja a főszerkesztő, aki fiatal csapattal dolgozik a jelenleg még béta verzióban működő honlapon.
Az ötlet 2010-ben született meg, amikor Porkoláb azon gondolkodott, hogyan tudná a legegyszerűbben, kiadókkal való egyeztetés nélkül, ingyenesen megjelentetni egy hosszabb írását. Az irodalom és a világháló kapcsolata persze távolról sem eredeti ötlet: hazánkban is számos internetes irodalmi fórum, blog működik, kérdés, hogy a Gibber miben tud újat nyújtani. A főszerkesztő a közösségi jelleget emeli ki: minél több ember minél több olvasóhoz juttassa el saját remekműveit vagy próbálkozásait.
„Meg kell találnunk a kulcsot a generációnkhoz.” Senkitől nem zárkóznak el, legyen szó írókról, kritikusokról, avagy műkedvelőkről, és az írások tartalma is bármi lehet a szakácskönyvtől a teológiai értekezésig.
Az eddigi összkép: elegánsan egyszerű, tágas, áttekinthető címlappal indul a Gibber.hu, ami alkalmas lehet arra, hogy elhelyezzék a később remélt sokszínű, nagyszámú tartalmat. Utóbbi azonban még gyéren szállingózik a honlapra: demokratikus egymásutániságban sorakoznak a különböző írások, s gyakran csak egy nicknév és egy cím látható először belőlük: véletlenszerűen beleolvasva a szövegekbe korai zsengék között lehet rábukkanni egy-egy erősebb versre, mininovellára. Ha a várt felhasználók elözönlik majd az oldalt, még nehezebb lesz belekóstolni a szövegdömpingbe, megtalálni közöttük az értékesebb írásokat. A művek szövegeit egy kissé didaktikus könyvábrázolás lapjain lehet olvasni minimálkivitelben – márpedig a tipográfia komoly szerepet játszik egy irodalmi mű élvezetében. A Gibbert tehát még van hová fejleszteni, az ötletgazdák azonban jó helyen kapiskálják az irodalom és az online közösségek kapcsolatának lehetőségeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.