Követségünk maradt Tripoliban az utolsó bástya

Balogh Roland
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a 2009 januárjában induló cseh elnökségnek Izrael gázai offenzívájával, vagy az orosz–ukrán gáztranzit vitájával, az egy évvel később startoló spanyol elnökségnek az Európát, Észak-Amerikát, közvetve pedig a világ légi forgalmát megbénító izlandi Eyjafjallajökull vulkán hamufelhőivel, úgy a magyar uniós elnökségnek is több, nem várt eseménnyel kellett megbirkóznia.
Már a belga elnökség végén megkezdődtek az arab térségben zajló átalakulások. Előbb Tunézia, majd Egyiptom, illetve Líbia komoly kihívást jelentett a szomszédságpolitikára nézve. Noha ebben leginkább Catherine Ashton külügyi főképviselő vezette Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) az illetékes, Líbia esetében a magyar diplomáciának nagyon komoly munkát kellett és még kell végeznie. Az EKSZ felkérésére ugyanis gyakorlatilag a magyar nagykövetség két munkatársa, Marton Béla nagykövet és Galli László első beosztott képviseli az EKSZ-t, az EU-t, sőt Horvátországot, Kanadát és külön kérésre az Egyesült Államokat is. Az emberpróbáló magyar misszióért az EKSZ, amerikai politikusok és diplomaták is többször kifejezték elismerésüket, köszönetüket.
Hasonló megpróbáltatás volt a március 11-én Japánt ért, a Richter-skála szerinti
9-es erősségű földrengés, majd az azt követő szökőár nyomán kialakult helyzet kezelése, a reagálás a fukusimai atomerőműben történt balesetre. Az EU – magyar elnökségi kezdeményezéssel – döntött az uniós atomerőművek stressztesztjeinek elvégzéséről. Ugyancsak komoly kihívást jelentett az elnökség vége felé kitört E. coli baktérium okozta járvány. Ezzel kapcsolatban Diego López Garrido spanyol EU-ügyi államtitkár megjegyezte, a trió 18 hónapja alatt ilyen esetekben észrevehető volt, hogy Európának bizonyos területeken nincs elegendő kompetenciája ahhoz, hogy megfelelően kezelje az ilyen problémákat, ám az elnökségnek még így is kezdenie kell valamit az ehhez hasonló helyzetekkel. Győri Enikő az élelmiszer-biztonságról szólva a trió utolsó sajtótájékoztatóján megjegyezte, az embereknek nagyon fontos tudniuk, mi kerül eléjük az asztalra. Szerinte ezért hangsúlyos, hogy a magyar elnökség alatt jelentős előrelépés történt az élelmiszerek címkézésének területén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.