Közeledő NATO–orosz álláspontok

Zord Gábor László
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerül-e cselekvésre váltani azt a szándékot, amelyet a NATO tavalyi lisszaboni csúcstalálkozóján nyilvánított ki Oroszország és a nyugati katonai szövetség kapcsolataik szorosabbra fűzésére? – ez volt a NATO–Oroszország-tanács tegnapi ülésének legfontosabb kérdése a fekete-tenger-parti Szocsiban. A portugál fővárosban bejelentett elképzelést ugyanis elvben mindenki támogatja azóta is, ám gyakorlati előrelépésre nem került sor. Ennek legfőbb akadálya, hogy a rakétavédelmi együttműködésről nem sikerült mindkét – de különösen az orosz – fél számára elfogadható formában megegyezni. Moszkva lényegében közös rendszert akar, a NATO párhuzamosan működő, összekapcsolt rendszereket, amelyek között az információáramlás korlátozva lenne. S ami a lényeg, a megegyezés elmaradása Oroszország számára nemcsak elszalasztott lehetőség lenne, hanem annak megerősítése, hogy a stratégiai szintű szembenállás nem szűnik meg, sőt az amerikaival kombinált NATO rakétavédelmi tervek megvalósulásával minőségileg új szakaszba lép. A Kreml részéről Szergej Lavrov külügyminiszter közölte az elvárásokat a találkozó elején. Eszerint Moszkva felajánlotta, hogy a NATO-tagállamokkal együtt kölcsönösen mondjanak le az elrettentésről, és szeretne a közös biztonsági problémák megoldása felé fordulni. A szövetség főtitkára ismételten megerősítette a felek rakétavédelmi együttműködés iránti elkötelezettségét és azt, hogy közeledtek az álláspontok, de részletekbe nem bocsátkozott. Anders Fogh Rasmussen szavaiból az derült ki, hogy a megegyezés kidolgozása akár a jövőre Chicagóban tartandó csúcstalálkozóig is elhúzódhat.
Orosz sajtóhírek szerint – amelyeket korábbi politikusi nyilatkozatok is alátámasztanak – Moszkva kész arra, hogy sikertelenség esetén „aszimmetrikus válaszadással” reagáljon, ami stratégiai szintű támadó-védelmi rendszerek új generációjának kifejlesztését és rendszerbe állítását jelentené. Szocsiban a másik fontos téma a Líbiában folyamatban lévő NATO-hadművelet volt, amelyről Moszkvában egyre inkább azt tartják, túlmegy az ENSZ 1973-as határozatának keretein. Az oroszok álláspontja szerint azonnali tűzszünetre lenne szükség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.