Közösségi pénzzel a visszatérő válságok ellen

Az európai és az amerikai adósságválság megmutatta, hogy a bankrendszer monopóliumaként működő pénznyomtatás ideje leáldozott. Amióta a dollár aranyfedezete közel ötven évvel ezelőtt megszűnt, lényegében fedezet nélkül gyártanak pénzt az Egyesült Államokban és az euróövezetben, ami a jelenlegi adósságválság egyik legfőbb oka – hangzott el a minap Budaörsön megrendezett nemzetközi konferencián, ahol a helyi pénzek válságcsökkentő szerepét vették górcső alá a téma hazai és nemzetközi szakértői.

Szabó Anna
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban még gyerekcipőben jár a bevezetése, de a banki rendszer mellett működő pénzhelyettesítő eszközöket világszerte ma már több mint 110 millióan használják. A legismertebb, egyben a legsikeresebb modell a svájci WIR-rendszer (Wirtschaftsring, gazdasági kör), amely több mint hetven éve, 60 ezer helyi vállalkozás összefogásával prosperál. A lokális elszámolási modellek Latin-Amerikában már kormányszinten is működnek, Brazíliától kezdve Uruguayig, utóbbi országban az adókat is ki lehet egyenlíteni. A pénzhelyettesítők kibocsátója nem az adott ország jegybankja, hanem az a helyi közösség, amely ezt az eszközt használja, így egy globális pénzügyi válság az adott régiót kisebb mértékben érinti. Mindez a minap Budaörsön megrendezett nemzetközi pénzügyi konferencián hangzott el, ahol a téma rangos szakértői számoltak be a pénzhelyettesítő eszközök bevezetésének lehetőségeiről.
A fórumon előadást tartott Varga István, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja, aki a vidékfejlesztési stratégiát segítő pénzhelyettesítő eszközökről szólva kifejtette: a vidék felemelkedéséhez finanszírozási hátteret kell teremteni, ebben többek között a re is lehet támaszkodni. A jelenlegi pénzrendszerrel kapcsolatban elmondta: a pénz előnyös hatása az értékmérés és a cserélhetőség, másodlagos hatása a felhalmozhatóság, az önreprodukáló képesség, ami végső soron a spekuláció alapja, de a pénz politikai funkciót is ellát, amikor hatalmi erőt ad valakinek. Varga szerint a jelenlegi értékmérőknél a pénz másodlagos szerepe felülkerekedett az eredeti funkciókon, ez áll a jelenlegi működési gondok hátterében. Hangsúlyozta: nem kell „szétrúgni” a jelenlegi rendszert, hanem pénzhelyettesítő modellt kell mellérendelni, amely egy másik elszámolási rendszeren nyugszik, a helyi gazdaságot élénkíti, és – mivel csak zárt körben használható fel – a profitot sem lehet kivinni az adott térségből. Jó példa erre a soproni kékfrank, amely több mint egy éve sikeresen működik helyi pénzhelyettesítő eszközként. A kékfrankot meghonosító Perkovátz Tamás, a Ha-Mi Összefogunk Szövetkezet elnöke előadásában hangsúlyozta: a csereeszközöknek annak a közösségnek a kezében kell maradnia, amelyik használja. Perkovátz Tamás kezdeményezése alapján a közeljövőben megkezdődhet a mosoni korona és a rábaközi tallér bevezetése is. A pénzhelyettesítő eszközök szükségességéről szólva Drábik János jogász, újságíró arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzügyi szektor ma háborúban áll azzal a termelőszektorral, amely a többletértéket létrehozza, utóbbi lefölözésére azonban a pénzügyi szektor tart igényt. Ennek hatására a termelés zsugorodni kezd, és helyét átveszi a spekulációs pénzteremtés. A fedezetlen pénznyomtatással kapcsolatban leszögezte: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt elnöke, Dominique Strauss-Kahn tett lépéseket a dollár vezető szerepének gyengítésére, és helyette egy aranyfedezetű közös valutarendszert ajánlott, sokan ezért is sejthetnek tudatos lejárató kampányt a leváltása körülményei mögött.
– A helyi pénzhelyettesítő eszközök jogilag nem számítanak pénznek, közgazdaságilag azonban igen – fogalmazott lapunknak Vezér-Szörényi László közgazdász, pénzügyi szakértő, rendszermérnök, aki a helyi pénzek bankkártyás, internetalapú piacépítő struktúráját tudja kialakítani azon önkormányzatok számára, amelyek papíralapú helyett elektronikus megoldást szeretnének. A szakember a helyi pénzek egyik legfontosabb funkciójának nevezte a kis- és középvállalkozások tőkehelyzetének javítását, amelyek a helyi pénzhelyettesítők révén sokkal olcsóbban juthatnak hitelhez, mint a bankoktól. – A globális pénzügyi rendszertől is egyre jobban függetlenítheti magát az adott vállalkozói közösség, illetve önkormányzat, ha saját elszámolórendszer kiépítése mellett dönt – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.