Naponta ezerhatszáz új behajtás

Háromszázezer adósság behajtását kezdeményezték a hitelezők az esztendő első felében: húszezerrel többet, mint 2010 második hat hónapjában. Leggyakrabban a közműcégek és a telefonvállalatok lépnek fel adósaikkal szemben.

Jakubász Tamás
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezrével indítanak eljárást adósaik ellen a hitelezők – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara adatsorából. A pénzükre váró polgárok és társaságok az elmúlt hat hónapban összesen háromszázezer alkalommal fordultak a közjegyzőkhöz azt kérve: a hivatalos személyek állítsák ki a tartozás behajtásához szükséges dokumentumot, az úgynevezett fizetési meghagyást. A közjegyzők pár ezer beadvány kivételével teljesítették a kéréseket, azaz elkészítették a végrehajtási eljárás első lépésének is tekinthető iratot. Az adatból kiszámolható: a hitelezők naponta átlagosan ezerhatszáz adósság hatósági behajtását indították el. A közjegyzők tavaly június óta vállalnak szerepet a tartozások beszedésében, így összevethető 2010 második felének és 2011 első hat hónapjának adata. Eszerint a hitelezők a mostani esztendőben havonta átlagosan nagyjából háromezerrel, összesen húszezerrel több eljárást kezdeményeztek, mint tavaly.
– A korábbi időkhöz hasonlóan napjainkban is a közműcégek és a telefonvállalatok lépnek fel legtöbbször nem fizető ügyfeleikkel szemben – mondta lapunknak Tóth Ádám. A kamarai elnöktől megtudtuk, hogy a közjegyzőkhöz érkező beadványok körülbelül kétharmadában az elmaradt rezsidíjak, telefonszámlák behajtását kérik. Az utóbbi időben emelkedett az önkormányzati lakbértartozások miatt indult eljárások száma, és a parkolócégek is mind gyakrabban kérik a fizetési meghagyás kiállítását olyan autósok nevére, akik nem rótták le a parkolóhely díját.
A hivatalos személyek munkáját nemrégiben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy panasz nyomán tekintette át. Szabó Máté arra jutott, hogy a közjegyzők indokolatlan többletköltségeket számolnak fel a fizetési meghagyás elkészítésekor. A közjegyző munkadíját a hitelező tőkekövetelése alapján kell kiszámolni. – A hivatalos személyek azonban némelykor a kamatok behajtása után is pénzt kérnek, amit a törvény szerint nem tehetnének meg – rögzítette az ombudsman, aki mindebben a jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét látja. A közjegyzők vezetője erre reagálva közölte: a formanyomtatvány egyik rubrikájába be kell írni a tőkekövetelést, a kamat összege egy sorral lejjebb tüntethető fel. – A két tétel nem adódik öszsze – mondta Tóth Ádám, majd közölte: a problémával az ombudsman felvetéséig nem találkoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.