Rendeleteken is múlhat a lakásár

A telkek és családi házak árait alaposan megváltoztathatják az önkormányzatok szabályozási tervekre vonatkozó döntései. Kedvezőtlen esetben az árcsökkenés 20-30 százalékos is lehet, ez ellen pedig a tulajdonos még akkor sem tehet semmit, ha ingatlanát korábban még az akkor érvényben lévő szabályozás miatt vette meg.érvényben

Szabó Emese
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évekkel ezelőtt a házunkat azért vettük meg, mert saroktelken állt, és az akkori szabályozási terv szerint lehetőségünk lett volna arra, hogy még egy épületet melléhúzva a gyerekeink is lakáshoz jussanak. Ők azóta felnőttek, így a ház bővítése pár éve aktuálissá is vált, ám azzal kellett szembesülnünk, hogy a kerület időközben változtatott a szabályozási terven. Hiába hatalmas a telek, csak kevesebb lakás építhető rá, és a bővítést sem lehetne úgy megoldani, mint ahogy azt terveztük. Az önkormányzatnál ma már ráadásul azt mondják, hogy a szabályozás enyhítése kizárt. Amikor ezt megtudtuk, úgy döntöttünk, hogy eladjuk a házat. Ekkor tudtuk meg a közvetítőtől, hogy a változás miatt ingatlanunk értéke a válságtól függetlenül is csökkent, és ma már lényegesen kevesebbet ér, mint gondoltuk – meséli olvasónk, akinek egy fővárosi ingatlan esetében szembesült a problémával.
– Ez az eset, ha ritkán is, de előfordul, tenni pedig nem lehet ellene – szögezi le megkeresésünkre Beák Attila ingatlanértékelő. – A rendeletmódosítások által kiváltott áresések mértéke persze minden esetben attól függ, hogy azok az építést mennyire korlátozzák. A példa kedvéért sarkítsuk kicsit a kérdést: az a telek éri a legtöbbet, amelyik száz százalékban beépíthető, és azért adják a legkevesebbet, amire semmi nem húzható föl. A két véglet közt ugyanakkor hatalmas árkülönbség lehet.
Az ingatlanok értékére az is hatással lehet, hogy az önkormányzatnál egy időben több szabályozáson változtatnak-e, vagy csak egyen. – Ha például a korábban négylakásos társasház építésére alkalmasnak tekintett telkek beépíthetőségét leveszik kétlakásosra, akkor a telek – vagy a rajta álló régebbi építésű családi ház – árának esése gyakorlatilag biztosra vehető. Az árcsökkenés mértéke ugyanakkor attól is függ, hogy a lakásszám csökkentése mellett az önkormányzat a telek területének beépíthetőségi százalékát és szintterületi mutatóját is módosítja-e. Feltételezhetően igen, ami azt jelenti, hogy az ingatlan értéke pusztán emiatt nagyjából 20-30 százalékot is eshet.
Arra is van példa, hogy az önkormányzati döntések nemcsak a kertvárosi telkek és családi házak, hanem a belvárosi társasházi lakások tulajdonosainak életére is hatással vannak. – A főváros hatodik kerületében arra is van példa, hogy a városrész korábban épült házai a mai szabályozás szerint már eleve túlépítettnek minősülnek. Ezen épületek tetőterét már nem engedik beépíteni – ami viszont lehetetlenné teszi az épületek felújítását – mondja Beák Attila, hozzátéve azt, hogy ennek oka az, hogy a társasház lakói csak a közös tulajdonban lévő tetőtér értékesítéséből tudnák fedezni a renoválás költségeit.
Németh Zoltán László ingatlanjogász e kérdéssel kapcsolatban leginkább azt hangsúlyozza, hogy a tulajdonosok ilyen esetekben gyakorlatilag tehetetlenek. – Semmit sem lehet tenni, mert az önkormányzatok a rendezési tervet bármikor megváltoztathatják. Ilyen esetekben egyedül arra van mód, hogy az új tulajdonos a vásárlást megelőzően érdeklődik az önkormányzat terveiről, és ha szükségesnek látja, a vásárlás pillanatában elvi építési engedélyt is kér, amire a későbbiekben változtatás esetén is tud hivatkozni. Arra ugyanakkor nincs garancia, hogy mindez elegendőnek bizonyul, ráadásául ilyen esetekben az önkormányzatok kártalanítási kötelezettsége is kérdéses – szemben például a kisajátítással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.