Stabil jövő ígérete

Oroszország 2012 után a mostaninál is stabilabb lesz, ami csak erősíti az egész kontinens biztonságát – nyilatkozta lapunknak a római konferencia szünetében Alekszandr Babakov, a duma alelnöke. Az Igazságos Oroszország párt egyik vezetője Európáról szólva kiemelte, hogy az nem lesz sem biztonságosabb, sem pedig erősebb, ha nem mélyíti el a kapcsolatait Oroszországgal.

Stier Gábor
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha felkavarodott volna az őszi választások közeledtével a belpolitika állóvize. Vlagyimir Putyin meghirdette a népfrontot, közben pedig sokak szerint a Kreml irányításával átalakult a liberális Igaz Ügy pártja. Mivel magyarázza ezt a mozgást?
– A mai pártrendszer Oroszországban még csak húszéves, s ez ebben az esetben rövid idő. Így aztán természetes jelenség, ha közben változik, némileg átalakul.
– Sokak szerint éppen a hatalmi párt népszerűségének esése áll a háttérben. Egyetért ezzel?
– Az Egységes Oroszország bázisán alakuló népfront reakció arra, hogy a pártrendszer nem fedi le a társadalmat. A tagság mindössze néhány milliós, s sokakat nem tud megszólítani. Szélesíteni kell tehát a bázist. A meghirdetett mozgalom egyfajta káderlift, pártok feletti koalíció a társadalommal. Azt a választói akaratot is jól tükrözi, hogy az oroszok az egységre, s nem a megosztottságra szavaznak.
– S mit szól az Igaz Ügy pártjának megjelenéséhez? Több elemző szerint is átveheti a régi-új alakulat az Igazságos Oroszország helyét a pártrendszerben. Milyen eredményt vár a pártjától?
– Az Igazságos Oroszország már bizonyított. Továbbra is van igény a szociális háló erősítésére, ezért nem féltem a pártot, amely megtartja, sőt erősíti is a pozícióit. Ami pedig az Igaz Ügyet illeti, a korábban tisztán liberális párt felvett néhány baloldali jegyet, s meglátjuk, mi lesz ebből. Az új pártok megjelenése, mások erősödése egyébként új impulzust adhat a rendszernek.
– Sokak szerint az Igaz Ügy átalakulása mögött Dmitrij Medvegyev áll, s megerősödésével a két hatalmi párt formálódhat. Az egyik élén Putyinnal, míg a másik frontembere Medvegyev lenne. Teljesen kizárja azt a forgatókönyvet, hogy a tandem két tagja egymással szemben méresse meg magát a tavaszi elnökválasztáson?
– Ez a két politikus döntése lesz, s nem lenne korrekt, ha ezt idő előtt kommentálnánk. A lényeg, hogy Oroszország élén olyan ember áll majd, aki nemcsak otthon, hanem külföldön is bizonyított.
– S Oroszország a régi-új elnök irányításával 2012 után a jelenleginél stabilabb lesz?
– Egyértelműen!
– S melyek az új elnök és az ország előtt álló legfontosabb kihívások?
– A legfontosabb, hogy a globális válság után a világ már végképp nem lehet egypólusú. Az átalakuló új világrendben bonyolultabb a saját érdekek védelme, hiszen elengedhetetlen mások pozícióinak megértése, tolerálása. Az új helyzet a jelenleginél mindenkitől több kompromisszumkészséget kíván.
– Oroszország és Európa viszonyában is változás várható? Ma úgy tűnik, mintha Moszkva nem az Európai Unióval, hanem az egyes hatalmakkal építené kapcsolatait…
– Nem, ez nem így van. Párbeszédet folytatunk az EU-val, de közben ápoljuk a kétoldalú kapcsolatainkat is. Ez természetes. Egyébként pedig egy 27 országból álló közösséggel nem egyszerű tárgyalni.
– S hol van az orosz külpolitikai gondolkodásban Közép-Európa helye? Mintha már egyik oldalon sem tekintenék az Európai Unió és Oroszország közeledése előtti akadálynak e térséget…
– A kapcsolatok átpolitizálásának ideje lejárt, s minél több a pragmatizmus, annál kevesebb a nézeteltérés az úgynevezett régi és új Európa között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.