Szigorítások a kiemelt ügyekben

A kiemelt ügyekhez kapcsolódó szigorúbb eljárási rendről határozott tegnap a parlament. A Ház megszavazta az önkormányzatok adósságrendezésével kapcsolatos új szabályokat is, amelyekkel szemben az ellenzéki pártok egységfrontba kovácsolódtak, s közös üléstermi akcióval tiltakoztak a kormánypárti döntés ellen.

Bodacz Balázs
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntött tegnap az Országgyűlés a kiemelt ügyekre vonatkozó eljárásgyorsító csomagról. A több törvényt is érintő jogszabály-módosítás egyik legfontosabb eleme, hogy az őrizetbe vétel az eddigi 72 óra helyett 120 órán át tarthat. Nagy vihart kiváltó rendelkezése volt a javaslatnak, hogy a terhelt az őrizetbe vétel első 48 órájában nem érintkezhet védőjével; egy javaslat nyomán ez az időtartam 24 órára csökkent, de Lázár János Fidesz-frakcióvezető zárószavazás előtti módosító indítványában ismét visszahozta a kétnapos intervallumot. Ezt a parlament végül elfogadta, azzal a kitétellel, hogy ez idő alatt viszont csak ügyvédje jelenlétében lehet kihallgatni a terheltet.
Vasárnapig egyébként az idézett passzus úgy szólt, hogy „ha a kihallgatásra az őrizet első huszonnégy óráján belül kerül sor, és a terhelt és a védő érintkezését az ügyész a konkrét ügy egyedi körülményei alapján megtiltotta, a védő a gyanúsított kihallgatásán sem lehet jelen. Ebben az esetben a nyomozást a gyanúsított folytatólagos kihallgatása nélkül nem lehet befejezni”. Ezt módosította a Lázár-féle indítvány. Az ügyész egyébként a körülmények ismeretében dönthet úgy, hogy az őrizetbe vett személy nem találkozhat a védővel.
Jelentős változás a korábbi gyakorlathoz képest, hogy a kiemelt ügyekben az a bíróság illetékes, ahol az ügyész – a legfőbb ügyész döntése alapján – vádat emel. A vádhatóság azt a bíróságot választja, ahol álláspontja szerint a leggyorsabban lezárható az ügy. Az eredeti elképzelés szerint a kiemelt jelentőségű ügyben a tanú is kötelezhető lett volna poligráfos vizsgálatra; ám ez a rendelkezés a parlament döntése nyomán úgy módosult, hogy erre csak beleegyezése esetén kerülhet sor.
A kormánypárti javaslatok a kiemelt ügyek közé sorolták mások mellett a hivatali visszaélést, a közélet tisztasága elleni bűncselekményt, továbbá az el nem évülő bűncselekményeket, köztük a háborús bűntetteket.
Az LMP-sek bejelentették, Alkotmánybírósághoz fordulnak a büntetőeljárási törvénnyel kapcsolatban, kérve a jogsértőnek tartott rendelkezések megsemmisítését. Kifogásolják például, hogy a terhelt egy ideig nem találkozhat védőjével, a 120 órás őrizet lehetőségét vagy az ügyészség jogát arra, hogy kiválassza az ítélkező bíróságot.
Egységbe kovácsolódtak az ellenzéki pártok, amikor a Ház az önkormányzatok adósságrendezéséről szóló törvényről döntött. Az MSZP, a Jobbik és az LMP következetesen lex Esztergomnak nevezi a jogszabályt, amely rendelkezik arról, hogy a települési polgármester vagy a megyei közgyűlés elnöke kizárólag a közgyűlés felhatalmazása nyomán kezdheti meg az adósságrendezési eljárást. A jogszabály büntetőtételt is tartalmaz: eszerint a polgármester vagy a közgyűlési elnök 500 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, ha a fenti szabállyal szemben intézkedik.
A rendelkezések ellen az ellenzéki pártok az esztergomi patthelyzet kapcsán tiltakozásukat fejezték ki. Az új jogszabály ugyanis a függetlenként megválasztott, a fideszes közgyűlési többséggel együttműködni nem tudó esztergomi polgármester, Tétényi Éva mozgásterét is csökkentené. A Jobbik meghívására, az MSZP és az LMP támogatásával Tétényi is megjelent a Házban, a karzatra azonban nem engedték fel. A törvény kormánypárti elfogadása után az ellenzéki képviselők Esztergom város nevét mutatták fel a patkóban.
Elfogadták azt a javaslatot is, amely a fémkereskedelmet szabályozó törvényt módosítja. Ennek értelmében az autóbontók kikerülnek a korábbi rendelkezések alól, mondván, e vállalkozások aligha fémkereskedelmi szempontok miatt darabolják szét a járműveket.
Kormánypárti indítványra a parlament elfogadta, hogy a Nándorfehérváron aratott diadal tiszteletére július 22-ét nyilvánítsák emléknappá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.