Tér és erő

Seszták Ágnes
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha van hely, amelynek rossz aurája volt, az Budapest VIII. kerületében a Köztársaság tér. Neve kurzusok és ideológiák mentén gyakorta változott. Hívták Baromvásártérnek, Bauern Marktnak, Széna piacnak, Újvásártérnek, 1902-től pedig Tisza Kálmán térnek. A Köztársaság nevet 1946-ban kapta, emlékezve arra, hogy a nagyüzemi munkások 1918-ban e helyt követelték az államforma kikiáltását. 1945. január 16-án itt kezdte meg működését a Magyar Kommunista Párt. Előttük a Volksbund használta, csak táblacsere történt, Volksbund ház helyett kommunista pártház. Hogy abban az időben micsoda élet volt itt, és mekkora misztikum lengett körül mindent, ami a kommunisták különös anyagból gyúrtságát igazolta, arról több visszaemlékezés is plasztikus jellemzést ad. Schifferné Szakasits Klára különösen hitelesen írja le, hogy már akkor érződött a kommunisták viselkedésén a küldetéstudat és a tévedhetetlenség. A lekezelő alapállás, ami az idő múlásával egyre diktatórikusabb lett. Később a pártházról megindult a suttogás. Mendemondák keringtek föld alatti börtönökről, emberdarálóról, menekülési alagutakról.
Itt működött a Nagy-Budapesti Pártbizottság, később egészen a közelmúltig ez volt az MSZP székháza. A szocialistáknak elég későn esett le, hogy a pártház múltja olyan bélyeg rajtuk, amit legokosabb lenne elfelejteni. Némileg mentette a tér komorságát, hogy az egyik sarkán ott a Népopera, vagy ahogy a zeneszeretők ismerik, az Erkel Színház, déli oldalán pedig három Bauhaus jellegű, mára alaposan elcsúfított és lelakott nyolcemeletes bérház.
A „pártház ostroma” külön fejezet az 1956-os forradalom történetében. Máig vita tárgyát képezi, kik támadtak a pártházra, de még nagyobb a tanácstalanság abban, miért nem kaptak a pártház védői erősítést, illetve az oda kivezényelt tankok miért fordultak vissza. Mező Imre, a Budapesti Pártbizottság titkára halálának körülményei sem tisztázottak. Tartja magát az állítás, hogy Mezőt, amikor kiment egy fehér vászonnal, hogy feladja a pártházat és megadják magukat, állítólag hátulról lőtték le. A feldühödött tömeg aztán kihurcolta a bent lévőket és az ávós egyenruhát viselő katonákat meglincselte. Az egész világot bejárták azok a rettenetes képek, amelyekre később, a megtorlás idején folyamatosan hivatkozni lehetett. A Köztársaság téri pártház elé egy félig térdre rogyó kommunista mártír szobra került 1960-ban, a rendszerváltás környékén aztán eltávolították méltó párjával, a befáslizott lábú vöröskatonával együtt, aki a Felvonulási téren ékesítette a környéket.
A főváros átszellőztetésének következő lépése az elavult utcanevek átkeresztelése lett. Őrjöngő gúny fogadta Tarlós István javaslatait, amin nincs mit csodálni, a baloldal veszélyben érzi beágyazódott hatalmát, eltűnnek a városból az alternatív mártírok, a haladó baloldali elvtársak meg a csinált hősök utcanevei. A végzet Kocsis Máté nyolcadik kerületi polgármester személyében jelent meg a Köztársaság téren. A polgármester kisebb nézőseregtől kísérve leragasztotta a Köztársaság tér eddigi nevét a volt pártházon, majd felrakta a tér új tábláját, amelyen II. János Pál pápa neve áll. Ez a látványos és illő névváltoztatás telitalálat. II. János Pál pápát az egész keresztény világ szerette, mint lengyel származású pápa külön kedves volt a magyarok szívének. A névcsere sikeres volt, de a proletár internacionalizmus nem működött. Egy termetes asszonyság ordibálva hülyézte le a polgármestert a tévékamerák előtt, amiért „külföldire” nevezték át a teret. Itt nincs szólásszabadság?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.