Tervezőprogrammal segítenek az arcsérülteken

Háromdimenziós tervezőprogram segítségével gyógyítják a Semmelweis Egyetem Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján azokat a betegeket, akiknek az arckoponyája fejlődési rendellenesség miatt súlyosan deformált, aszimmetrikus. A tudomány fejlődésének hála, már azoknak is segíteni tudnak, akiknek az arca baleset következtében teljesen szétroncsolódott.

Vona Adrienn
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente ezer-kétezer arcrekonstrukciós műtétet végeznek az orvosok hazánkban, de eddig a szakemberek csupán kétdimenziós adatokkal, „szemre” dolgoztak. A ConeBeam CT (CBCT) segítségével azonban már háromdimenziós felvételt készítenek a Semmelweis Egyetemen azokról a páciensekről, akiknek az arca súlyosan deformált. Barabás Józseftől, az egyetem Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikájának tanszékvezetőjétől megtudtuk, a CBCT-vizsgálat a CT-hez képest tizedakkora sugárterheléssel dolgozik, s a háromdimenziós megjelenítésnek köszönhetően precízebbé teszi az orvosok munkáját. Vagyis a technika fejlődésével lehetőségük van arra, hogy térben határozzanak meg viszonyítási pontokat.
Az intézményben a CBCT használatán túl kutatóegyetemként (a Támop-pályázaton elnyert anyagi támogatás segítségével) egy normaértékrendet is összeállítanak a szakemberek olyan esetekre, amikor a beteg arca annyira roncsolt, deformált, hogy nincs mihez viszonyítani. Megtudtuk, hogy a normarendszer az európai emberekre jellemző arcformák elemzésével hamarosan teljes lesz.
– A CBCT által kapott kép alapján a számítógépbe betápláljuk a normál pontok helyét. Így a tervezőszoftver segítségével lehetőség nyílik a sérült rész kiegészítésére – magyarázta Barabás József. Az új eljárással az ajak-, arccsont-, a szájpadhasadékos arckoponya-deformitás, -aszimmetria és egyéb fejlődési rendellenességek mellett súlyos arcsérüléseket szerzett betegeken is hatékonyan tudnak segíteni. A tanszékvezető elmondta azt is, hogy a szemüreg sérülése esetén annak korrigálására is alkalmazni szeretnék a szoftvert.
– A program segítségével meg tudjuk mérni a szemüreg „térfogatát”. Így olyan esetekben, ha a beteg elveszítette az egyik szemét, rekonstruálni lehet a sérült csontot. Az ép szemüregről ilyen esetekben mérőpontokat veszünk fel, amiket bejelölünk a CBCT által megjelenített koponyarajzon. Majd a program összeköti a mérőpontokat, és megkapjuk azt a drótvázat, ami modellezi az adott szemüregrészt. Így a műtéteknél tudni fogjuk, hogy a roncsolt részt milyen formára alakítsuk – részletezte a folyamatot Barabás József.
Ritter Józsefné azért kereste meg a klinikát, mert a felső állcsontja kisebb volt az alsónál, s annak sem az alakja, sem a helyzete nem volt megfelelő. – Rágásnál állandó ízületi fájdalmaim voltak, és a fogaim is mozogtak. A fogorvosom javaslatára kerestem meg a klinikát – mesélte lapunknak az asszony. Barabás József hozzátette, ahhoz, hogy Ritternén segíteni tudjanak, a felső állcsont alakját meg kellett változtatni, majd ezután át is kellett helyezniük. Ezért először röntgent készítettek, majd a gipszmintán tolómérő segítségével végzett méréseket összehasonlították a felvételekkel, így határozták meg a helyes arányokat.
– Körbe kellett vágnunk a felső állcsontját, és középen is át kellett hasítanunk. Ezután a szájpadlásra egy olyan csavaros szerkezetet helyeztünk be, amivel folyamatosan tágítottuk a felső állcsontját. Hat hónap után a csontosodás befejeződött, ezután a tágítás miatt a fogak között keletkezett réseket fogszabályozással zártuk össze – magyarázta Barabás József. Ritter Józsefnének a kezelések hatására megszűnt a harapási rendellenessége, és a fájdalmai is elmúltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.