Thaiföldön lezárnák az erőszakot

A thaiföldi hadsereg elfogadja a hét végi parlamenti választások eredményét, és nem akadályozza meg az ellenzéki pártot abban, hogy kormányt alakítson – közölte tegnap a délkelet-ázsiai ország távozó kormányának védelmi minisztere. – A katonaság nem akar túlterjeszkedni a rá ruházott hatáskörökön – közölte Pravit Vongsuvan, a thaiföldi politikában jelentős szerepet játszó hadsereg korábbi főparancsnoka.

Munkatársunktól
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választásokon abszolút többséget szerzett az ellenzéki Pheu Thai párt, amelynek élén a 2006-ban a hatalmát megdöntő katonai puccs óta száműzetésben élő, korrupció miatt kétéves börtönbüntetésre ítélt korábbi thaiföldi kormányfő, Thakszin Sinavatra húga, Jinglak Sinavatra áll. A 44 éves üzletasszony szinte teljesen tapasztalatlan a politikában, ennek ellenére bátyja és annak sógora után Thaiföld harmadik miniszterelnöke lehet a Sinavatra családból, egyszersmind a 68 milliós délkelet-ázsiai ország első női kormányfője. A pártvezető amnesztiát ígért a kampányban, a kormánypárt szerint azért, hogy megágyazzon Thakszin Sinavatra visszatérésének. A volt kormányfő viszont tegnap Dubajból azt üzente, nem akar újra miniszterelnök lenni, inkább nyugdíjba vonul – adta hírül az MTI.
Húga, Jinglak tegnap bejelentette, a Pheu Thai koalíciós megállapodást kötött négy másik párttal. Az öt pártnak a nem hivatalos végeredmény szerint együttesen 299 képviselője van az ötszáz fős bangkoki parlamentben. Az Abhiszit Veddzsadzsiva leköszönő miniszterelnök vezette Demokrata Párt 159 képviselőt küldhet a parlamentbe. A Pheu Thai párt ugyan egyedül is kormányt alakíthatott volna, de elemzők szerint azért döntött a koalíció mellett Sinavatra, hogy érzékeltesse, stabil a kormány és az ország.
A mostani választástól sokan azt remélik, hogy véget ér a politikai erőszak korszaka, s sikerül csökkenteni a fővárosi elitet és a hátrányos helyzetű vidékieket, illetve a városlakókat elválasztó mély távolságot. Az országot megosztó nagy törésvonal a királypárti bangkoki elit (sárga ingesek) és a Thakszin Sinavatra szavazóbázisának számító vidék (vörös ingesek) között húzódik.
A vörös ingesek tavaly két hónapra megszállták Bangkok központját, Abhiszit távozását követelve. A tüntetőket a hadsereg szorította ki többnapos városi gerillaharcok árán, az összecsapások több mint 90 halálos áldozatot követeltek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.