Végállomás, nem megy tovább?

Múlt héten U23-as kajak-kenusaink és junior ökölvívóink értek el kiváló eredményeket a maguk Európa-bajnokságán. Ám felmerül a kérdés, őket és a többi sportág tehetséges, eredményes magyar versenyzőit milyen eséllyel látjuk majd felnőttvilágversenyek dobogóján. Összefoglalónk szerint ezen a szinten a lemorzsolódás és a lemaradás is nagy.

Munkatársainktól
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar szempontból jelenleg legsikeresebb sportágban, kajak-kenuban folyamatos az utánpótlás. Ennek jeleként a hét végén Zágrábban megrendezett U23-as Eb-n a magyarok tizenhárom érmet, közte négy aranyat lapátoltak össze. Kiemelt figyelmet érdemel Vad Ninetta, aki K–1 200 és 1000 méteren is győzött, ugyanis a több évtizedes tapasztalat azt mutatja, a felnőttek között az tud érvényesülni, aki utánpótláskorúként egyéni számban nyerni tud. Vad egyidős Csipes Tamarával, aki ugyan előrébb tart nála, de 21 évesen még nincs lemaradva arról, hogy a felnőtteknél is bizonyítson. Férfi kajakban két éve Dudás Miklós, tavaly pedig Dombvári Bence tűnt ki a korosztályos világversenyeken. Előbbi a sprintszámokra szakosodott, egyesben idehaza Molnár Pétert szorongatja, de a váltónak már tavaly is tagja volt. Dombvári pedig a királyi számban, ezer egyesben az idén megnyerte a hazai válogatót, s ő indul a szegedi világbajnokságon. Ha a még fiatalabbak felé tekintünk: a hét végén rendezték meg a vidék- és a Budapest-bajnokságot durván négyezer fiatal részvételével.
Keszthelyen, a 15–16 évesek junior ökölvívó Európa-bajnokságán nyolc orosz arany jelezte a sportági erőviszonyokat, de így különösen szép a történelmi magyar eredmény: a két arany- és három bronzérem minden idők legjobbja ebben a generációban. Kérdés persze, hogy Herczeg Norbert, Hámori Ádám és a többiek megmaradnak-e a ringben, hiszen a legutóbbi hazai korosztályos Eb-győztesek, Lakatos Péter (2005) és Móna Imre (2007) már kikoptak onnan, utóbbi gumijavító műhely segédmunkásaként dolgozik húszévesen. Csötönyi Sándor, a szövetség elnöke nemzeti utánpótlásprogramot szorgalmaz az értékek megmentésére: „Kovács Pista és Erdei Zsolt is korosztályos sikerekkel kezdte, de mondhatnám a Bedák fivéreket, Káté Gyuszit vagy Bacskai Balázst is. Ez egy jó antré, ám még nem biztosíték a továbbiakra, a felnőttkor határán, megélhetési gondok miatt sokan lemorzsolódnak, így Móna Imre vagy Lakatos Peti is. A mostani juniorok nagyon tehetségesek, a megtartásuk és a bázis kiszélesítése érdekében egy nagy nemzeti utánpótlásprogramot tervezünk megvalósítani. A Magyar Villamos Művekkel közös projektben hetven gyerek láthatta a keszthelyi Eb-elődöntőket, hátha párat közülük megfogott a ragasztó.”
Fiatal úszóink tavaly kitettek magukért a szingapúri ifjúsági olimpián, és aranyérmeseink már a felnőttek közé is berobbantak. Június végén a debreceni ob-n a még csak 18 éves Biczó Bence a világ idei második legjobb időeredményével győzött 200 méter pillangón, megelőzve a pekingi ötkarikás játékokon ebben a számban is ezüstérmes Cseh Lászlót. Némely szakértő szerint a pécsi fiatal Londonban akár Michael Phelpset is megszorongathatja. Biczónak – aki tavaly az eindhoveni rövid pályás Eb-n bronzérmes volt – már megvan a kvótája, miként a Szingapúrban 200 háton győztes Bernek Péternek és az ifiolimpián két aranyat (200 pillangó, 400 gyors) és egy ezüstöt (200 gyors) begyűjtött Kapás Boglárkának is. Utóbbi a „nagyoknál” a 400 gyorsra és a 800 gyorsra állt rá, s a hosszabbik távon tavaly a rövid pályás Eb-n ezüstérmes lett. A Biczó, Bernek, Kapás trió indul a hó második felében esedékes sanghaji vb-n is, de Biczó még előtte a héten a belgrádi ifjúsági Eb-n is megméreti magát.
Az egyedi sportági esetek után Szabó Tamást, a Nemzeti Sportintézet főigazgatóját kértük meg valamiféle esszencia megfogalmazására.
– Készítettünk egy korrekt elemzést arról, hogy az olimpiai kvalifikációra, éremre, pontszerzésre kik az esélyesek. Néhány sportágban nincs más lehetőség, mint a nemzedékváltás. Női kajakban Kovács Katalinon és Janics Natasán kívül mindenki Héraklész-programos volt, s az utánpótlásban már sikereket ért el, ott ez jobban működik, mint a férfiaknál. Öttusában Marosi, Kasza, Demeter, a lányoknál Kovács Saroltáék, tehát a komplett mezőny benne volt vagy van a rendszerünkben, bokszban, birkózásban megjelentek fiatalok, de nagy a lemorzsolódás, atlétikában nincs pontszerzésre esélyes fiatal versenyzőnk. Összességében az olimpiára esélyesek nyolcvan százaléka ezekben az utánpótlásprogramokban kedvezményezett volt. Nagy fiaskó a női kézilabda, ahol a korábbi junior-vb-ezüst ellenére nem sikerült a kvótaszerzés, kudarc a kosárlabda, a röplabda és a labdarúgás, ezekben igazán sanszunk sem volt. Az a sejtésünk, hogy alapvetően nem az utánpótlással akad a probléma, az ennél többet nem nagyon tud teljesíteni, hanem a felnőttekkel, itt nem megoldott a sportegészségügy, az engedélyezett teljesítményfokozás, a középtávú tervezés vagy a menedzselés kérdése. Magyarul megvannak a fiatal tehetségek, velük kellene jobban sáfárkodni – fogalmazott Szabó Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.