Unió hitelkárosultjai, egyesüljetek!

Nemcsak Magyarországon, de Ausztriában, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában s a Cseh Köztársaságban is magas a devizahitelek aránya. Horvátország, Lettország és Litvánia is hasonló gondokkal küzd. A devizahitelezési gyakorlat mögött egy olyan spekuláció áll, amelynek veszélyeire a baljós, de rendre beigazolódó jóslatairól ismert közgazdászprofesszor, Nouriel Roubini is felhívta a figyelmet. Úgy tűnik, a probléma súlyát az Európai Unió is felismerte, s ha félgőzzel is, de kezdi korlátozni a pénzügyi spekulációk skáláját.

Lóránt Károly
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci frank nagymértékű árfolyam-növekedése egymillió honfitársunk életét tette keserűvé vagy kilátástalanná. Közös nemzeti ügyünk, hogy az érintett családoknak segítsünk. Itt nem arról van szó, hogy a lakosság egytizede felelőtlenül vett volna fel kölcsönt, hanem arról, hogy a bankok becsapták őket, s egyben az egész nemzetet is. A felhalmozódott mintegy 37 milliárd eurónyi devizatartozás nemcsak az érintettek, hanem az egész ország adóssága. Ugyanis, még ha fizetni is tudják az adósok a kölcsöneiket, a forintot a Nemzeti Banknak devizára kell átváltania, és ha nincs elég tartaléka, akkor euróhiteleket kell felvennie, hogy a fizetésképtelenséget elkerülje. Így alakulhat át a magánadósság az ország devizaadósságává, mint Izland és Írország esetében is történt, amikor a pénzügyi spekulációk nyomán fizetésképtelenné váló bankokat az állam kimentette. Tudomásul kell vennünk – mert egyedül nem sokat tehetünk ellene –, hogy a nyolcvanas–kilencvenes évek pénzügyi deregulációi nyomán a világban kialakult egy virtuális pénzgazdaság, amely a gazdaságilag gyengébb országok kifosztásával lényegesen nagyobb profitrátát tud elérni, mintha ugyanezt a tőkét a reálgazdaságba (termelésbe) fektette volna. Soros György például nemrég azzal büszkélkedett, hogy befektetési alapja hosszú időn keresztül évi húszszázalékos profitot ért el, ami nem reálgazdasági növekedésből, hanem a reálgazdaságban keletkezett jövedelmek pénzügyi spekulációk révén történt átcsoportosításából eredt.
Játék a kamatréssel
A devizaadósság maga is egyfajta spekuláció, a carry trade (magyarul talán hozamkereskedelemnek lehetne nevezni) eredménye. Ilyen gyakorlatot, amelynek lényege, hogy a spekuláns alacsony kamatozású devizában kölcsönt vesz fel, és magas kamatozású devizában kikölcsönzi, Közép- és Kelet-Európában elsősorban osztrák bankok folytattak körülbelül 200 milliárd euró értékben. Mi ebből csak szerény 37 milliárddal részesülünk. A probléma azonban Ausztriát is érinti. Ausztria svájcifrank-adóssága – hála Svájchoz való közelségének, valamint a frank és az euró kamatkülönbségének – mintegy nyolcvanmilliárd eurót tesz ki. Az osztrák lakáshitelek közel egyharmada svájcifrank- vagy jenalapú, az érintett családok száma mintegy 300 ezerre tehető. Lengyelországban a jelzáloghitelek hatvan százaléka van svájci frankban, de Románia, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Lettország és Litvánia is hasonló arányokat tud felmutatni.
A carry trade annak a pénzügyi deregulációnak és liberalizációnak köszönheti eredetét, amely az Egyesült Államokban indult meg a kilencvenes években, majd onnan átterjedt más országokra is. A kamatkülönbségeket kihasználó spekuláció a saját tőkére vonatkoztatva kétszámjegyű nyereséget hozott a spekulánsoknak. Ezek főleg német, osztrák, olasz és skandináv bankok és pénzintézetek voltak.
A közgazdászok szóltak, a jegybank hallgatott
Magyarországon, bár 1989 júliusától a bankok elméletileg nyújthattak devizahiteleket, az 1995-ig szintén csak jogszabályban meghatározott jogcímeken volt lehetséges, ekkor azonban minden akadályt kiiktattak a devizahitelezés elől. A nagyarányú devizahitelezés – más országokhoz hasonlóan – csak később, 2003 után indult be. A magyar gazdaságkutató intézet, az Ecostat 2006-ban már figyelmeztetett, hogy a lakosság devizaadósságának növekedése aggodalomra adhat okot, sőt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a 2006-os éves jelentésében szintén kiemelte, hogy „az elkövetkező időszak egyik komoly kockázata a globális carry trade állományok nagyarányú felhalmozódása lehet”, és konkrétan Magyarországra vonatkoztatva megjegyezte, hogy a devizában jegyzett hitelek jelentős kockázatot képviselnek, továbbá az említett valuták felértékelődése jelentős veszteségek kialakulásához vezethet.
Ennek ellenére a pénzügyi irányító és ellenőrző szervek semmilyen konkrét intézkedést nem tettek, hogy a lakosság devizában való eladósodását megakadályozzák. Simor András jegybankelnök nyilatkozata szerint négy oka volt annak, hogy az MNB nem fékezte a devizahitelezés felfutását: a devizahitelek adminisztratív korlátozása nem lett volna hatékony; nem lett volna EU-konform; külföldi tapasztalatok alapján nem vezetett volna érdemi eredményre; s a korábbi európai központi banki tanácskozáson is egyetértés alakult ki abban, hogy banki eszközökkel nem lehet a devizaalapú hitelezést korlátozni. Ennek ellenére több országban volt példa arra, hogy megtiltották vagy korlátozták a devizában történő eladósodást. Ausztriában például olyan szabályozást vezettek be, hogy külföldi fizetőeszközben (svájci frankban) hitel csak akkor nyújtható, ha az ügyfél az adott devizában kapja a jövedelmét. Tegyük mindjárt hozzá, hogy az osztrákok is elég későn hozták meg a korlátozó intézkedéseket, de a lépés világosan mutatja, hogy a devizahitelezést lehetett volna korlátozni – ha van ilyen politikai akarat.
2008-ban már a Fitch hitelminősítő is figyelmeztetett a veszélyekre. Külön elemzést jelentetett meg a magyar lakossági devizahitelek kockázatairól, amelyben elsősorban a forint árfolyamának esetleges gyengülésére hívja fel a figyelmet. Az anyag kiemeli, hogy mivel a lakosság nem képes felmérni a kockázatokat, elsősorban a bankoknak kell önmérsékletet tanúsítaniuk a hitelbírálat során. Ez a bankok közötti verseny miatt egyre kevésbé történt meg.
Carry trade spekulációt magyar brókercégek is ajánlanak kuncsaftjaiknak. Ugyanakkor ezek a társaságok arra is figyelmeztetnek, hogy ennek (mint minden más pénzügyi spekulációnak) kockázata van, ez pedig a magas kamatozású valuta leértékelődése, amikor is a spekuláns elvesztheti a pénzét.
Minden kockázat áthárítva
A főleg osztrák bankok által bevezetett devizahitelezés azért volt bombaüzlet, mert a valutaleértékelődés kockázatát áttolták a hitelfelvevőkre. Bár vita tárgya, hogy a devizahitelek mögött van-e, vagy volt-e tényleges svájcifrank-hitelfelvétel (vannak, akik azt állítják, hogy ez csak egy hivatkozási alap), kétségtelen: valamilyen, méghozzá a hazai kamatlábnál lényegesen alacsonyabb kamatozású forrásnak lennie kellett, vagyis az ügylet mindenképpen a carry trade valamilyen változata, és a nemzetközi szakirodalom ezt így is tárgyalja.
Feltételezve, hogy a háttérben valóban svájci frank van, kidolgoztunk egy igen egyszerű kis modellt annak elemzésére, hogy miért érte meg a bankoknak a devizahitelezés. A modellben a bank 50 000 svájci frankot vett kölcsön a svájci nemzeti banktól tizenöt évre, évi egyszázalékos kamatláb mellett. Ebből az összegből öt százalékot – a bankokra vonatkozó nemzetközi előírásoknak megfelelően – tartalékolnia kellett, a többit – 160 forint/svájci frank árfolyammal számolva –, 7,6 millió forintot kikölcsönözte szintén 15 évre, de évi hatszázalékos kamat mellett. Feltételezve, hogy az árfolyam a 15 éves időszakban nem változott, a kölcsönvevő végül kamatokkal együtt 11,25 millió forintot, vagyis 70 300 svájci frankot fizetett vissza. Ugyanakkor a bank is visszafizette a felvett svájcifrank-hitelt, neki összesen, kamatokkal együtt 54 000 frankot kellett fizetnie, a tiszta nyeresége tehát a két összeg különbsége, vagyis 16 300 frank. Hogy ez a nyereség mekkora, azt úgy tudjuk megítélni, hogy a fent említett ötszázalékos tartaléktőkére vonatkoztatjuk. Mivel utóbbi összeadva 20 000 svájci frankot tesz ki, a profitráta a nyereség és a saját tőke arányában 81,5 százalékos. Modellünkben ekkora haszonra tett szert bankunk a devizahitelezéssel a saját tőkének tekinthető kötelező tartalékrátára vetítve. Melyik ipari vállalkozás lenne képes ekkora nyereségre? A reálgazdaságban, ahol tényleges értékeket állítanak elő, a saját tőkére vetített tízszázalékos nyereség már igen jó eredménynek mondható. Ez esetben nem a bank termelt értéket, hanem kifosztotta a hitelfelvevőt.
Mi történik azonban, ha a forint a svájci frankhoz képest mondjuk a futamidő felénél leértékelődik, és egy frank 200 forint lesz? Ebben az esetben az eredeti szerződés szerint a bank még mindig nyereséges lenne, de nyeresége 81,5-ről 15 százalékra esne vissza. Ez még mindig tisztességes hozam – legalábbis a reálgazdasági normák szerint. Igen ám, de a szerződést a bank ilyen esetekben módosítja, és a hátralévő tartozás forintértékét a forint leértékelődésének megfelelően megemeli. Ebben az esetben a bank profitrátája újból megugrik 75 százalékra. A hitelfelvevő 12,7 millió forintot fizet viszsza, ami azonban csak 13 százalékkal magasabb, mint az eredeti, az árfolyamváltozás nélküli összeg. Mint tudjuk, a valóságban a devizahitelesek terhelése messze jobban nőtt, mint a fenti egyszerűsített számításban. Hogy miért, arra csak akkor lehetne választ kapni, ha a bankok kalkulációs módszereiket (mind a forrás-, mind az eszközoldalon) nyilvánosságra hoznák.
Az egész világ nyögi a rendszert
A baljós, de rendre bekövetkező előrejelzéseiről nevezetes amerikai közgazdászprofesszor, Nouriel Roubini szerint ha nem történik beavatkozás, a carry trade buborék egyre nagyobb lesz, és a végén kipukkad. Roubini 2009 végén tette ezt az előrejelzését, és a frank jelenlegi szárnyalása már jelzi a buborék kipukkadását. A carry trade tehát nem magyar, hanem európai, sőt világprobléma, semmi más, mint a szabadjára engedett pénzügyi spekuláció egyik terméke. Ezért ellene legalább uniós mértékben célszerű felvenni a harcot, megalakítva az unió hitelkárosultjainak, vagy inkább a pénzügyi spekulációk uniós károsultjainak szövetségét, és együttes erővel, európai szinten küzdeni egy olyan megoldásért, amely megakadályozza a devizaadósok teljes ellehetetlenítését.
Az unió vezetése, ha félgőzzel is, de már kezdi korlátozni a pénzügyi spekulációk skáláját. A nemrég az Európai Parlament elé került, megtárgyalt, de még meg nem szavazott javaslat (Jelentés a short- ügyletekről és a hitel-nemteljesítési csereügyletekkel kapcsolatos egyes szempontokról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatról) a spekulációk két formáját, a fedezetlen shortolást és a hitel-nemteljesítési csereügyletekkel (CDS) való spekulációt igyekszik korlátozni. A javaslat beterjesztője Pascal Canfin, a zöldfrakcióban ülő francia politikus. Emellett a parlamentben van egy krízisbizottság is, amelyik éppen a pénzügyi válságokkal foglalkozik, ennek vannak olyan tagjai, például a francia szocialista Pervenche Berés, vagy a görög Nikolaos Chountis, vagy éppen az említett Pascal Canfin, akik bizonyára megértők lennének, ha a devizaadósok problémáikkal megkeresnék őket.
Mivel a carry trade az unió számos országát érinti, és jelenleg mindenütt súlyos problémát okoz, az egyes országok hitelkárosultjainak fel kell venniük egymással a kapcsolatot, és együttes erővel kell korlátozni a bankok és más pénzintézetek zabolátlan profitéhségét.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.