Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Arany repített az éremtábla élére

Munkatársunktól
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb a kínai Csengtuban csupán egyetlen vb-bronz termett a magyar öttusa-válogatottnak, amely az idén Moszkvában feledtette a soványka tavalyi mérleget, hiszen két arannyal, három ezüsttel, egy bronzzal – s további két olimpiai kvótával – a világbajnoki éremtábla tetején végzett. A tegnap győztes férfiváltó tagja, a hagyományos viadal harmadikja, tökéletesen összefoglalta a lényeget: „Egy évvel az olimpia előtt visszaadtuk a sportágnak a hitét és a presztízsét.”
Ehhez kellett a zárónap magabiztos diadala is. A Kasza Róbert, Marosi Ádám, Tibolya Péter alkotta váltó – akárcsak korábban a nők – a második helyen végzett vívásban, majd a 14 csapatos verseny második felvonása, az úszás után a harmadik helyen állt. A lovaglás kirostálta a favoritnak számító oroszokat, a 2008-as egyéni vb-első Ilja Frolov hiába ment hibátlanul, az idei Vk-döntőben második Alekszandr Leszun lova szinte mindent vert, s a kétszeres olimpiai, ebben az idényben világ- és Európa-bajnok Andrej Mojszejev sem brillírozott. A mieink – miután Marosi csak egy, Tibolya két akadályt vert, Kasza pedig egyet sem – 11 másodperces előnnyel a dél-koreaiak előtt az élről vágtak neki a zárókombinációnak. Az előny a futás és a lövés során csak nőtt, így a női után a magyar férfiváltó is „bearanyozódott” Moszkvában. A további három második és egy harmadik helynek köszönhetően pedig válogatottunk a rendező oroszok előtt az éremtábla élén végzett.
„Azt gondoltam, nagyobb küzdelem lesz, mivel a koreaiak is mutattak már fel komoly erényeket az utolsó számban. Ám mindhárom fiú nagyon belehúzott az elején, így lelohasztották az üldözőket, s a tízből lett negyven másodperces előny. Jó ez a csapat, ha Demeter van benne, ha Tibolya, még van bennük öt év. De lehet, hogy hét…” – értékelt a távirati irodának Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány. „Nem gondoltam, hogy ilyen simán nyerünk, mert az oroszok a legerősebb csapatukkal álltak fel. Bevallom, az utolsó két szám előtt én nagyon izgultam. Gyerekkorom óta együtt vagyok a fiúkkal, nagyon hiszek bennük. Amikor valakinek gyengébben ment, a másik kihúzta a bajból, s ettől csapat a csapat” – mondta Tibolya Péter, Kasza Róbert pedig a kabalák jelentőségét ecsetelte: „Reggel utolsónak szálltunk le a buszról, és odaszóltam a többieknek: nyerjünk. Utolsónak szálltunk le, és most elsőként léphettünk fel a dobogóra.” Marosi így fogalmazott: „Nagy dolog győzni itt, a farkasveremben, az oroszok otthonában. Kovács Sarolta ezüstje és az én bronzom esetében és most is a lovaglás volt a meghatározó, bebizonyítottuk, lovasnemzet vagyunk.”
A hit és a presztízs visszaállítását már említettük. Csak kitartson legalább Londonig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.