Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az örök ellenálló

Stier Gábor
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ljudmila Ulickaja az egyik legnépszerűbb kortárs orosz írónak számít – számos orosz és nemzetközi díj kitüntetettje. Részben a rendszer éberségének köszönheti karrierjét. Ugyan már gyerekkorában írt verseket, ám talán még mindig egy akadémiai kutatóintézetben dolgozna, ha szamizdatanyagok másolása és terjesztése miatt 1970-ben kollégáival egyetemben el nem bocsátják. Akárcsak édesanyját Sztálin halála után. Hátat fordított a tudományos életnek, kilenc évig nem volt állása, majd a moszkvai Zsidó Zenés Színház irodalmi vezetőjének helyettese, később szabadúszó író lett. Már ötvenéves elmúlt, amikor megjelent elbeszéléseinek első kötete, amelyet színdarabok, forgatókönyvek mellett még 14 követett.
Egyfajta csendes ellenállóként végig a rendszerrel szemben határozta meg magát, de a kommunizmus bukásának eufóriája sem ragadta magával. Mint fogalmazott, az átvilágítás hiányában ugyanazok maradtak a hatalomban. Hangját azonban a jelenleg 68 éves írónő nem nagyon hallatta. Alkotott, s évente adta ki egyre nagyobb sikert arató könyveit. Az utóbbi években kilépett az elefántcsonttoronyból, s emberjogi aktivistaként egyre hangosabban bírálta Putyin rendszerét, kiállt a bebörtönzött Mihail Hodorkovszkij mellett. Az egykori oligarchával 2008-ban egy éven át folytatott, a közvéleményt erősen megosztó levelezése könyv formájában is megjelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.