Barroso fegyelemre int

Házi feladataik teljesítésére, költségvetési helyzetük szanálására szólította fel az euróövezeti térség eladósodott országait az Európai Bizottság elnöke. Októberre elkészülhet a bővített euróövezeti támogatási alap.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Manuel Barroso tegnap Berlinben Angela Merkel kancellárral folytatott tárgyalásokat az adós országok megsegítéséről, illetve az euró támogatását célzó erőfeszítésekről. Barroso hivatalának közleménye szerint a bizottsági elnök név szerint Görögországot nem említette ugyan, előzetes értesülések szerint azonban a tárgyalásokon a görög helyzet volt a fő téma. A távirati iroda tudósítása szerint az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: a jövőben csak azok az országok számíthatnak támogatásra, amelyek minden erőfeszítést megtesznek saját házi feladataik maradéktalan teljesítésére. Barroso és Merkel egyaránt úgy értékelte, hogy a jövőt illetően az EU-n, illetve az euróövezeten belül még mélyebb integrációra van szükség. Mindketten úgy vélekedtek, hogy az integráció elmélyítése elősegíti az adósságválság megoldását. – Az állampolgárok és a piacok politikai határozottságot és gazdasági fegyelmet követelnek – szögezték le.
A bizottság elnöke és a német kancellár egyaránt amellett foglalt állást, hogy a bővített euróövezeti támogatási alap október elején bevethető legyen. Ennek kapcsán sürgették, hogy a parlamentek szeptember végéig zárják le a jóváhagyási folyamatot. Az alap parlamenti támogatása még több euróövezeti államban nem történt meg.

Tény a görög csőd? Példátlan magasságba emelkedett a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árfolyama a londoni kereskedésben, jelezve, hogy a piac most már gyakorlatilag tényként árazza a görög államadósság-törlesztés fenntarthatatlanná válását. Az ötéves futamidejű görög kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető biztosítási csereügyletek középárfolyama a 3500,4 bázispontos előző záróról 4700 bázispontra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy minden tízmillió eurónyi görög államadósságra 4,7 millió euró a biztosítási díj. A piaci szereplők szerint 96 százalékos a valószínűsége annak, hogy Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.