Elment a tollforgató pedagógus

Nánási Tamás
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelősség a magyar családok és gyermekek jövője iránt, végtelen alázattal végzett munka. Ez jellemezte pályatársunkat, lapunk külsős szerzőjét, Miksa Lajost, aki az elmúlt napokban adta vissza a lelkét teremtőjének. Hatvanhét éves korában, pilismaróti otthonában érte a halál. Eredendően pedagógus volt, és tollforgatóként is ízig-vérig az maradt. Jelen sorok írója abban a szerencsében részesült, hogy az ő keze alatt indulhatott el a pályán, és életre szóló útmutatást kapott tőle emberségből, szolgálatból, hivatástudatból egyaránt.
Miksa Lajos egy ormánsági falucska kicsi iskolájában, öszszevont osztály tanáraként tehetett szert első meghatározó élményeire a hazai oktatásügy helyzetével kapcsolatban. Már aktív pedagógusként is tudósított mindarról, amit munkája közben átélt és tapasztalt. 1986-ban Etyeken talált rá a szakma periodikája, a Köznevelés, ahol 2003-as nyugdíjazásáig belsős munkatársként dolgozott. Lapunk számos publicisztikáját közölte, amelyeknek közös tárgya volt az aggodalom a magyar családok sorsa, a hazai iskolaügy jövője iránt.
Személyében értékes munkatársat veszített a magyar pedagógia és újságírás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.