Kerek születésnapos amerikai bajnokság

A négy tenisz Grand Slam-torna második „legöregebbjeként” százharmincadik születésnapját ünnepli idén a US Open. Az 1881-es exkluzív, szűk körű férfiversenyből mára egy bő húszmillió dollár összdíjazású, több mint hatszáz női és férfi versenyzőt megmozgató hatalmas bajnokság vált. Ahol mi, magyarok enyhén szólva sem arattunk komoly sikereket, eddigi egyetlen címünket két éve Fucsovics Márton nyerte a junior fiúk párosában.

Deák Zsigmond
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Australian Open – Novak Djokovics, Kim Clijsters. Roland Garros – Rafael Nadal, Li Na. Wimbledon – Djokovics, Petra Kvitová. US Open –? E kérdőjel helyére bő két hét múlva kerül két név és pont, de már a felsorolás is jelzi, hogy míg idén a férfiaknál viszonylag szűk körű a merítés Grand Slam-győzteseknél, addig a nőknél mindig más jutott a csúcsra. Nagy a valószínűsége, hogy New Yorkban, egészen pontosan Flushing Meadows-ban hasonlóképpen történik. Az utóbbi években másodvirágzását élő belga Clijsters például egészen biztosan nem védi meg tavalyi címét, ugyanis sérülés miatt nem indul. A kínai Li Na párizsi diadala óta gyakorlatilag kivette a szabadságát, csak három meccset nyert (egyszer meg visszaléptek ellene) négy vereség mellett, csoda lenne, ha most hirtelen összeszedné magát. A cseh Kvitová wimbledoni sikerét követően Torontóban és Cincinnatiban állt rajthoz, de egy-egy győzelem után mindkét színhelyen hamar megállította őt Andrea Petkovic. Azért ne fogadjunk a bosnyák származású német versenyzőre sem…
Sokkal inkább Serena Williamsre! A hazai kedvenc ugyan csak 29. a világranglistán, mert sérülése miatt majdnem egy évet kihagyott, s Wimbledon előtt tért vissza. Ott még nem lehetett a régi, ám aztán egy hónapja Stanfordban tornát nyert, majd ezt Torontóban is megismételte. Méghozzá nagyszerű tenisszel, ami persze egy 13-szoros egyéni Grand Slam-tornagyőztestől (ebből hármat a US Openen aratott 1999-ben, 2002-ben és 2008-ban) nem meglepetés. Az várakozás szerint aligha lesz komoly ellenfele, esetleg szintén sérülésekkel hátráltatott nővére, Venus vagy az orosz Marija Sarapova és Vera Zvonarjova. No és Caroline Wozniacki? A dán lány a világelsők azon kasztjába tartozik, aki még egyetlen GS-versenyen sem diadalmaskodott, s idén hiába győzött hat WTA-tornán, legutóbb New Havenben, előtte két kemény pályás versenyen meccset sem nyert.
Ha most kettőt sikerül, csakúgy, mint az egyetlen, alanyi jogon főtáblás magyarnak, Arn Grétának, akkor összefutnának a harmadik körben. Honfitársnőnk az amerikai Vania King ellen kezd, aki igazi párosspecialista, címvédő a US Openen, ám egyesben mindenképpen verhető. Arn jelenleg 62. a világranglistán, ahol King a 105. Jani Réka Luca (220.) bravúros selejtezéssel ugyancsak főtáblás, s ott sem lehetetlen a küldetése a szabadkártyás amerikai Sloane Stephens (110.) ellen.
A férfiaknál szinte természetszerűleg nincs indulónk (Kellner Ádám elvérzett a selejtezőben), ám hozzájuk, pontosabban a junior fiúkhoz kapcsolódik az amerikai bajnokság hosszú történetének eddigi egyetlen magyar diadala: Fucsovics Márton aratta két éve, 2009-ben a tajvani Cseng Peng Hszie oldalán párosban. A felnőttek közé egyelőre nem robbant be, sőt, nemrég kizárták a Davis-kupa-csapatból, de ez egy másik történet. A mostani Novak Djokovics és Rafael Nadal körül forog. Utóbbi a címvédő, előbbi a szezon főszereplője. A világelső szerb klasszis idei 59 meccséből 57-et megnyert, kilenc tornán – köztük az Australian Openen és Wimbledonban – győzött. Ha cincinnati meccsfeladása a döntőben vállsérülés miatt tényleg inkább a taktika része volt, akkor Nadal és a már kevésbé motivált, korábbi ötszörös US Open-első Roger Federer sem veri meg. Ha viszont tényleg fáj neki, akkor nevezettek vagy az „örök vesztes” Andy Murray is megelőzheti. Bár utóbbi variáció fizetne a legtöbbet a fogadóirodákban a felsorolt opciók közül.

Connorson felnőtt közönség. Taróczy Balázs a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) ifjúsági bizottságának a tagjaként ott lesz a US Open második hetében, bár ez korábbi páros Grand Slam-tornagyőztesként is „alanyi joga” lenne. Őt kérdeztük az amerikai bajnokság hangulatáról és esélyeiről:
– A súlyát, színvonalát tekintve a Grand Slam-versenyek között manapság már nincs különbség. Korábban az Australian Open számított a negyedik számúnak, s a US Openre sem mindig mentek el az európai legjobbak, hiszen messze volt és sokáig füvön játszották. Ott mindig nehéz szerepelni a nagy meleg és a magas páratartalom miatt. A New York-i közönség igazán speciális, nem igazán kulturált, amolyan „Connorson edződött”, ha valakire rászáll a kedvence érdekében, akkor annak nehéz lesz higgadtnak maradnia. No nem ezért, de Serena Williams nagy esélyes, hiszen komoly segítséget kap majd a publikumtól. A férfiaknál visszaestek az amerikaiak, Roddick már nem a régi, Fish kondíciója pedig nem tart ki két hétig. Wimbledoni győzelme után kizártnak tartottam, hogy Djokovics a topon marad, mégis nyert megint egy versenyt, ha nem komoly a sérülése, neki áll a zászló. Ha igen, akkor bejöhet Murray első Grand Slam-sikere.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.