Királycsináló is

2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lélekgyógyászok szerint nem lehet kizárni, hogy Gyurcsány Ferenc exkormányfő a közeljövőben ismét ellátogat majd Nagy Imre mártír miniszterelnök emlékművéhez feltenni az obligát kérdést: „Mondd, Imre, te mit tennél?”. Elnézve a gondterhelt szemlőhegyi embert, erre esély van; válságos pillanataiban előszeretettel fordul történelmi szereplőkhöz, egy ízben gróf Batthyány Lajos negyvennyolcas kormányfővel is „egyeztetett”. Mint „reformer” a reformerrel. (El lehet képzelni, mit kapott utóbb a leszármazottaktól.) Az államférfi most éppen saját mártíromságának megalapozásán fáradozik – arról tájékoztat, koncepciós pert készít ellene Orbán Viktor, aki „a magyar történelembe gazemberként fog bevonulni, egy szerencsétlen III. Richárdként, aki cselt vetett, de rajtavesztett”. Íme, a királycsináló. Sokat látott pszichológusok a dramaturg kijelentését a személyiségzavar előjelének tartják, ahogyan azt is, hogy a beijedt emberből a teátrális történelmi tünetek mellett újabban egyre gyakrabban bukkan elő egyfajta megkésett Túrós Lukács, illetőleg a pályakezdő Gundel Károly. A vájdlingok közt babráló gasztropolitikus blogsorozatban számol be a maga készítette szuttyos csirkéről, ábrándos palacsintáiról, nokedlikiáltványairól – az olvasót is puhára főzné…
Mindemellett a riasztó tünetek ellenére sem csökkent a lakosság érdeklődése Gyurcsány Ferenc iránt – ellenkezőleg. És nem csak a muzeális utáltaknak kijáró ellendrukk okán. Sokan a bomlott embereknek kijáró irgalmas együttérzéssel tekintetek rá, mások szemében ő a hatalommal dacoló Rózsa Sándor (vagy inkább Savanyó Jóska), akit most gonosz perzekutorok űznek. A költővel szólva: „feje fölött holló…”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.