Liliomkert

Hegyi Zoltán
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét forr a levegő a káptalantóti piac körül. A Liliomkert termelői piac az egyik legjobb dolog, ami az utóbbi években történt az ország egyik legfestőibb táján, a Káli-medencében. 2007 nyarától heti rendszerességgel működik, vasárnaponként, mintegy kétszáz árus és több ezer látogató aktív közreműködésével, gazdasági és közösségteremtő -formáló hatása jelentős. Egy norvég támogatással készült felmérés szerint a piac hatására 25 km-es körzetben megélénkült a mezőgazdasági kistermelés. Tegyük hozzá, hogy szinte az utolsó pillanatban jött a megvilágosodás, amikor a falvakban nemhogy tehén vagy disznó, liba vagy kacsa, de még csirke is alig maradt a házak tájékán, általánossá vált a lelkeket is súlyosan deformáló nézet, mely szerint zöldséget, gyümölcsöt termeszteni sem érdemes, a szőlőt ki kell vágni, mert azért adnak pénzt, és falubusz szállítja be a falusiakat a jókedvű, hasznukat külföldre talicskázó multikkal sűrűn teleszórt Tapolcára, ahol sorban állnak az ehetetlen spanyol paradicsomért és a holland nejlonsertésért. Ezenfelül a fogyasztói igény egyre inkább az ökogazdálkodásra ösztönöz, megélénkült a falusi turizmus, és szinte a semmiből újra előbukkantak a kézművesek, iparosok, művészek és vásári komédiások. Eddig a boldogság, az ügy törvényi, törvénykezési, jogi vonzatai már jóval kacifántosabbak. A piacnak nincs működési engedélye, mert az építési hatóság az építésiengedély-kérelmet nem tudja befogadni, mivel a terület szántóként szerepel a telekkönyvben. A piacot üzemeltető szövetkezet elnöke viszont úgy gondolja, hogy a piac ennek ellenére nem törvényellenes, hiszen azt nem tiltják, hogy a termelők magánterületen árusítsanak. Az illetékes sümegi építészeti hatóság és a földhivatal a szántó állapot visszaállítására kötelezte a Liliomkertet. A törvény semmibevétele és hírességeket felvonultató tiltakozó akciók helyett most inkább le kellene ülni, újra beszélgetni egy kicsit. A Liliomkert tájékoztatójában az áll, hogy segítséget kértek a törvényhozástól, de nem kaptak választ. Ezzel szemben Lasztovicza Jenő, a környék országgyűlési képviselője lapunk tudósítójának elmondta, hogy őt senki nem kereste meg az ügyben, pedig szívesen állna rendelkezésre. Látszólag mindenki egy irányba teker, aztán mégse, pedig a cél közös. A partizánkorszaknak vége, ahhoz a tóti piac már túl nagy, eljött a profizmus ideje. Vagy az újrakezdésé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.