Martonyi az alapvető jogok megtartására int

Zord Gábor László
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A veszteségek dacára Magyarország szilárdan elkötelezett marad az afganisztáni nemzetközi misszióban való részvétel mellett – mondta Martonyi János azon a konferencián, amelyet a Demokratikus Átalakulás Nemzetközi Központja rendezett a Tom Lantos Intézettel és az amerikai nagykövetséggel közösen a Közép-európai Egyetemen (CEU), az Egyesült Államok elleni terrortámadások tizedik évfordulójára emlékezve. A külügyminiszter kiemelte, hogy magyar különleges erők harcolnak az országban, ahol többek között Tartományi Újjáépítési Csoportot és Műveleti Kiképző és Összekötő Csoportokat is fenntartunk. A 2001. szeptember 11-ét követő időszak történéseit felidézve emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök volt az első, aki kijelentette, a támadások miatt életbe kell léptetni a washingtoni szerződés 5., kollektív védelemre vonatkozó cikkelyét. Az azóta eltelt időszak tanulságairól szólva figyelmeztetett, fenn kell tartani az alapvető jogokat a terrorellenes lépések közepette is.
Az amerikai nagykövet leszögezte: az Egyesült Államok sosem felejti el a támadások után feléje áramló szimpátiát, ám semmi, így az idő sem tudja begyógyítani az akkor ejtett sebeket. Eltökéltségünk bizonyítéka, hogy megerősödve kerültünk ki a történtekből – mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, aki szerint „egységesek és határozottak vagyunk abban, hogy 9/11 és a többi, például londoni és madridi terrortámadás áldozatai nem értelmetlenül vesztették életüket”.
John Shattuck professzor, a CEU rektora úgy vélte: a nyílt társadalmakra a terrorizmus nemcsak közvetlenül jelent fenyegetést, hanem az arra adott eltúlzott reakció révén is. William Rosenau, a Georgetown Egyetem professzora szerint tíz évvel a támadások után kijelenthető, hogy az al-Kaida politikai programja kudarcot vallott, ma már nem jelent egzisztenciális fenyegetést, csak olyat, amit rendvédelmi és katonai különleges műveleti eszközökkel kezelni lehet. A merényletek sikeres megelőzésének kulcsa a rendőrség fellépése volt a hírszerzés támogatása révén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.