Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Svájc már hét éve figyelmeztetett

Már hét évvel ezelőtt figyelmeztette – ámde hiába – a svájci jegybank a devizahitelezés veszélyeire hazánkat – állítja a jegybank egykori alelnöke. A szocialisták féltették az egyébként is gyenge növekedést, ezért nem törődtek a nyilvánvaló kockázatokkal. Orbán Viktor kormányfő tegnap cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint tovább szűkül a kedvezményes végtörlesztésre jogosult adósok köre. Ezt támasztja alá a benyújtott törvényjavaslat.

Csécsi László
2011. 09. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már 2005-ben figyelmeztette a devizahitelezés veszélyeire a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) a svájci jegybank – mondta el tegnap a Hír TV Bruttó című műsorában Auth Henrik, az MNB egykori alelnöke. Auth azt állította, hogy a jegybank annak idején több esetben is aggodalmát fejezte ki a Pénzügyminisztériumnak és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a külföldi fizetőeszközben felvett hitelek miatt, ám a kabinet attól félt, hogy az egyébként is gyenge gazdasági növekedésről is le kell mondaniuk, ha útját állják a kölcsönök elszabadulásának. A szakember szerint nem a jegybank kamatdöntései felelősek azért, hogy az ország svájci frankban adósodott el, hanem a szocialista kormányok „céltalan, sodródó gazdaságpolitikája”, amely nem tette lehetővé, hogy csökkenjen a ráta.
A devizaadósság okozta bajok orvoslása azóta is jelentős erőket követel. Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke például tegnap nyújtotta be önálló indítványként azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyek lehetővé teszik a devizahitelek kedvezményes végtörlesztését. Tegnapi sajtóértesülésekkel szemben a törvény csak azok számára nem biztosít lehetőséget a devizakölcsön kedvezményes visszafizetésére, akik 180 forintos frank-, 2 forintos jen-, illetve 250 forintos euróárfolyam fölött vették fel a hitelüket. Orbán Viktor kormányfő is határozottan cáfolta az Origo azon értesülését, hogy a kormány tovább szűkítené a kedvezményben részesülő ügyfelek körét. A luxusáfáról szólva a miniszterelnök azt mondta, az olyan termékekre vonatkozhat, mint például az arany, a szőrme vagy a nagy értékű gépkocsi.
Az Origo tegnap egyébként azt írta, felmerült az a lehetőség is, hogy a fizetéssel elmaradt és a magas hitelösszeget felvevő adósok előtt is zárva lesz a kedvezményes törlesztés lehetősége. Sőt az is felötlött, hogy kizárják a programból azokat, akik már részt vettek, vagy most vesznek részt hitelátrendezési programban. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón ezzel szemben kijelentette: jelenleg azt vizsgálják, hogy a már árverezési szakaszban lévő ügyek esetében lehetővé lehet-e tenni a kedvezményes végtörlesztést. A tárcavezető újságírói kérdésre válaszolva azt is megjegyezte, hogy nem csökkentik a bankadó összegét a kedvezményes végtörlesztés bevezetése miatt.
A Rogán Antal által benyújtott javaslatban az is szerepel, hogy a kedvezményes hitel-visszafizetés lehetősége csak ez év végéig áll az ügyfelek rendelkezésére. E korlátozás kizárhatja a végtörlesztők köréből azokat, akik el szeretnék adni a lakásukat, és az így kapott pénzből szeretnék lezárni a hitelüket. A Duna House adataiból az olvasható ki, hogy az átlagos ingatlanértékesítési idő jelenleg száz nap fölött van, így sokan csak komoly árengedményekkel tudják eladni a lakásukat december 31. előtt. A Duna House véleménye szerint azonban nincs ok a kétségbeesésre. Kézenfekvőnek tűnik ugyanis a megoldás, hogy aki anyagi helyzete miatt szeretné eladni az ingatlanját, az értékesítéssel párhuzamosan elindíthatja a forinthitelre váltást is, és a kisebb tőketartozás mellett az ügyfél már nyugodtan értékesítheti az ingatlant akár a következő évben is.
Rogán Antal benyújtott egy másik, a pozitív adóslista bevezetését lehetővé tevő javaslatot is. Eszerint nemcsak arról értesülhetnének a bankok a központi hitelinformációs rendszerből, ha valaki nem, vagy csak késve fizet, hanem arról is, hogy ki az, aki rendesen törleszt. Ez utóbbi ügyfelek könnyebben és olcsóbban juthatnak hitelhez, mint a késve törlesztő társaik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.