Vadászbánat

2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Facebook-oldalán kesereg Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Wiesenthal központ vezetője. Nagy az ő bánata: elhunyt az egykori csendőr százados, ám nem úgy, ahogyan azt ő akarta. Képíró Sándor természetes halállal távozott. „Egyetlen vigaszunk – írja –, hogy mi tettük tönkre az egészségét”. Igen, ezt írja a vadász – kell ehhez magyarázat? A bejegyzés kommentelői megpróbálják jobb kedvre deríteni a szerzőt, bravóznak, nyugtatgatják a nekikeseredett vádlót, arról győzködik, munkássága sokat segített a kilencvennyolc éves ember halálában. „Most Isten előtt fog állni – írja egyikük –, és számot ad az összes zsidó emberért, akiket ő segített megölni. Isten nem felejt…” Sokatmondó a Népszava vonatkozó cikkének címe is: Halálával elkerülte a jogerős ítéletet Képíró Sándor.
Arról egy szó sincs a csalódott „nekrológokban”, hogy az agg csendőrt a bíróság első fokon felmentette a vádak alól. Ez itt most senkit nem érdekel. A kesergő nácivadászok saját feltevésükre hagyatkoztak. Zuroffnak ez lett volna a vizsgamunkája – ezért bánatos. Meg saját szomorú jövője miatt: mihez kezd most, hogy utolsó gyanúsítottja is eltávozott? Most már nincs is szükség rá? Okafogyottá lett a brigád is?
Amin még el lehetne merengeni, az Zuroff lelkivilága. Bár blogja mindenre válaszol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.