A nemzeti bank nem tétlenkedhet

2011. 08. 05. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybankelnök szerint a frank „abszurd túlértékeltsége” miatt érezhetően lassul a svájci gazdaság növekedése, és defláció fenyeget. A kockázatok olyan hatalmasra nőttek, hogy az SNB nem tétlenkedhet. „Nem nézzük ölbe tett kézzel, ha tovább erősödik a frank” – szögezte le Hildebrand. Nyomatékosan hozzátette, hogy kijelentése határozott jelzés a piacoknak, és korántsem puszta szimbolikus gesztus. A frank gyengítését célzó korábbi devizapiaci beavatkozások miatt elszenvedett veszteségek sem tántorítják el a jegybankot a tettektől. „A veszteségek ellenére készen állunk a cselekvésre” – mondta az elnök. Az SNB tavaly 21 milliárd frankot, az idei első félévben pedig további 11 milliárdot veszített az intervenció miatt.

Az SNB arra számít, hogy lassul a gazdasági növekedés üteme, és romolhat a munkaerő-piaci helyzet. Szélsőségesen erős deflációs hatás is keletkezik az árfolyamváltozás miatt, ugyanakkor a frank árfolyamának rögzítése az euróhoz nem megfelelő eszköz a helyzet megoldására. A jelenlegi problémák ellenére a svájci gazdaság sikeres, e sikerhez pedig nagyban hozzájárult a monetáris politika függetlensége, az árfolyam rögzítése viszont a függetlenség feladásával volna egyenlő – fejtette ki Philipp Hildebrand a Neue Zürcher Zeitung pénteki számában.

A frank az utóbbi napokban az euróval, a dollárral és egy sor egyéb devizával – így a forinttal szemben is – egyre magasabb csúcsokra erősödött. A forinttal szemben legutóbb pénteken kora hajnalban ért el történelmi rekordot; nem sokkal hajnali egy óra után 254,80 forinton jegyezték a frankot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.